Drukāt šo lapu
26.09.2017 12:10

Šajā nedēļas nogalē Rīgā uzstāsies fadu dziedātājs Marko Rodrigess

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šajā nedēļas nogalē Rīgā uzstāsies fadu dziedātājs Marko Rodrigess publicitātes

30. septembrī pirmo reizi Latvijā kinoteātrī "Splendid Palace" uzstāsies portugāļu fadu (fado) dziedātājs Marko Rodrigess (Marco Rodrigues), kurš izpildīs savu jaunāko albumu "Fados do Fado", kas 2016. gadā tika nominēts "Latin Grammy Folk" albumu kategorijā.

Fadu ir populārs tautas mūzikas veids Portugālē. Tā ir dabas melanholija – bezgalīga okeāna elpa, kas iekļauj ģitāras un mandolīnas spēli apvienojumā ar fadu izpildītājiem, kuri nesteidzīgi izdzied romantiskas dziesmas par mīlestību, skumjām – par ilgām pēc nesasniedzamā. Fadu mūzika var iekļaut arī humoru, informē organizatoru pārstāve Kristīne Tjarve.

Vārds Fado veidojies no latīņu vārda "fatum", no kura arī cēlies angļu vārds "fate" (liktenis). 2011. gada 27. novembrī fadu ir pievienots UNESCO nemateriālajam kultūras mantojumam. Ir uzskats, ka fadu nav nepieciešams tulkojums, šī dziesma uzreiz nokļūst līdz cilvēka sirdij. Gaišo skumju smeldze, ko izdzied fadu izpildītāji, nevienu neatstāj vienaldzīgu.

Marko Rodrigess ir portugāļu dziedātājs, kas šo mūzikas veidu apguvis jau kopš bērnības, ietekmējoties no fadu karalienes Amālijas Rogrigesas (Amalia Rodrigues). Pēc Marko pārcelšanās no Portugāles Ziemeļiem uz Lisabonu, liktenim labpatika, ka fadu mūzika pati harmoniski iekļāvās viņa dzīvē, plaši atverot durvis jaunai pasaulei un noskaņojot dvēseles stīgas citās toņkārtās, lai atvērtu klausītājam dziedātāja sirdi, stāsta K. Tjarve.

2006. gadā viņš saņēma arī Amālijas Rodrigesas balvu kā jaunais fadu talants. Gadu gaitā Marko piedalījies vairākos dziesmu konkursos. Marko Rodrigesam bijusi arī iespēja vairākas reizes uzstāties ar pašlaik pasaulē zināmāko fadu zvaigzni Marizu, viņi koncertējuši Lisabonā, Portu Rivoli un Londonā, bet pats Marko bieži uzstājas Šveicē, Francijā, Spānijā un citviet.

Biļetes uz Marko Rodriges koncertu, kas 30. septembrī notiks kino "Splendid Palace", iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs visā Latvijā un interneta vietnē www.bilesuserviss.lv, vēsta K. Tjarve.