Drukāt šo lapu
26.09.2017 13:30

10 ekspresjautājumi režisoram un producentam Marekam Bērentam

Autors  "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
10 ekspresjautājumi režisoram un producentam Marekam Bērentam publicitātes

27. septembrī 1. Latvijas Rokkafejnīcā notiks dokumentālo filmu triloģijas "Savējie sapratīs" otrās daļas "Septiņdesmitie. Spožums un posts" pirmizrāde. Filma stāsta par 70. gadiem, kad Latvijas mūzikā parādījās jauni vārdi – "Menuets", "Santa", "Jolanta", vēlāk arī "Līvi", "Sīpoli" un "Modo"...

...par laiku, kad, izmantojot latviešu dzejnieku dzeju, jaunā mūziķu paaudze arvien vairāk pievēršas oriģinālkompozīciju radīšanai, lai caur puķēm, ar zemtekstu palīdzību, vēstītu par sev svarīgām, nacionālām tēmām. Filmas režisors un producents ir Mareks Bērents.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?

Pēc dabas neesmu ekstrēmu piedzīvojumu cienītājs, tāpēc nekad speciāli tādus nemeklēju. Parasti kaut kas tāds sanāk neapzināti: piemēram, ir nācies braukt ar ātrumu 200 km/h, lai paspētu uz prāmi Tallinā. Bet neuzskatu, ka tas bija ļoti ekstrēmi – drīzāk pārgalvīgi.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē...

Nr. 1. Manu bērnu piedzimšana.
Nr. 2. Manas pirmās filmas "Dancis pa trim" pirmizrāde, pie kuras strādāju kopā ar saviem kino skolotājiem režisoru Arvīdu Krievu, operatoru Dāvi Sīmani (senioru) un Valdemāru Jemeļjanovu. Tieši pateicoties šiem brīnišķīgajiem kino vecmeistariem, es esmu kino.
Nr. 3. Grupas "Tumsa" pirmais lielkoncerts Ķīpsalā, kad mūsu kopā ar Mārtiņu Freimani iecerētā dullā ideja izdevās.

Kas jūs iedvesmo darbam?

Noteikti mans lielākais iedvesmas avots ir mana dzīvesbiedre Evita. Protams, arī tās personības, ar ko man ir palaimējies dzīvē satikties un pazīt, – gan mūziķi, gan aktieri, gan režisori un operatori.

Jūsu veselīgie ieradumi?

Ir grūti spriest, kas mūsdienās ir veselīgs un kas nav. Parasti cenšos vismaz reizi gadā vismaz uz nedēļu izrauties no visiem darbiem, lai pilnībā atslēgtos un padarītu ko citu, kaut ko, kas ir pilnīgi nesaistīts ar kino vai mūziku. Ja māku atslēgties no visa ikdienišķā var uzskatīt par veselīgu, tad noteikti tas.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Salikums "kafija un cigaretes". Zinu, ka tas ir gauži neveselīgi, bet man patīk to baudīt.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?

Spilgtākie baudījumi ir jaunas tikšanās ar manas dokumentālo filmu triloģijas "Savējie sapratīs" varoņiem. Pēdējie, kas piepulcējās mūsu plašajam varoņu lokam un kuru krāšņos dzīvesstāstus mums ar kolēģi Kristianu Luhaeru izdevās iemūžināt, ir Džons Makjūens (John McEuen) no grupas "Nitty Gritty Dirt Band" un Valērijs Seifudinovs (Seiskis), kurš 70. gadu sākumā kopā ar Pitu Andersonu izveidoja grupu "Natural Product". Šīs abas leģendārās personības ir apbrīna vērtas un iedvesmo dzīvot dzīvi uz pilnu klapi.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu izlasīt/noskatīties citiem.

Grāmatas pēdējos gados lasīt ir sanācis ļoti maz, parasti tie ir filmu scenāriji, bet, ja man kaut kas ir jāiesaka, tad tā noteikti ir Agata Kristi, kuras grāmatas mani vienmēr ir aizrāvušas. Favorītfilmas, ko varu ieteikt, ir "Forests Gamps", "999 nesaņemti skūpsti" un "Zītaru dzimta".

Kādu mūziku klausāties?

Pārsvarā mana mīļākā mūzika ir roks dažādās tā izpausmēs un variācijās, tādēļ tas parasti arī skan manā auto, kur visbiežāk sanāk klausīties mūziku.

Iecienīta vieta, kur pusdienot.

Krodziņš "5 vilki". Tur jūtos kā mājās!

Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt.

Armēniju! Tā ir fantastiska zeme ar ļoti senu vēsturi un dziļām kultūras tradīcijām, kur vienmēr vēlos atgriezties, jo mums, latviešiem, ar viņiem ir daudz kopīga. Kā man vienā sarunā izskaidroja ģeniālais armēņu aktieris Hrants Tohatjans, tas ir tāpēc, ka mēs īstenībā esam viena tauta, kas savulaik izceļoja no Indijas. Tad tā pusceļā izdomāja pie Ararata kalna apstāties un atpūsties. Kamēr visi atpūtās, viena daļa nolēma paiet tālāk un apskatīties, kas tur ir, un tad atgriezties, lai pastāstītu un nolemtu, vai visiem iet tālāk vai palikt pie Ararata kalna. Tā nu daļa aizgāja tālāk un atrada brīnišķīgu zemi pie Baltijas jūras, kas viņus tā aizrāva ar savu skaistumu, ka viņi aizmirsa atgriezties atpakaļ pēc pārējiem...