Drukāt šo lapu
18.09.2017 20:13

Krievu teātra jaunā sezona sākas ar diviem jauniestudējumiem

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievu teātra jaunā sezona sākas ar diviem jauniestudējumiem Una Griškeviča un publicitātes

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris (RKT) savu 135. sezonu 23. septembrī sāk ar jauniestudējumu "Gandrīzlaime", ko iestudēs rīdziniekiem jau labi pazīstamais režisors Sergejs Golomazovs. Kā viņš stāsta, šī komēdija, kas būtu dēvējama par (ne)romantisku, tiek iestudēta pēc mūsdienu amerikāņu aktiera un dramaturga Džona Kariani lugām "Love/Sick" un "Almost, Maine".

"Ar katra autora atļauju no abām lugām izvēlējos deviņas viegli ironiskas, ļoti spilgtas un visai trāpīgas skices par mīlestību: tikšanās un šķiršanās, atzīšanās un domstarpības, pārsteigumi un sapņi... Tā ir luga par visiem priekiem un skumjām, kas veido iemīlējušos un mīlētāju "gandrīzlaimi". Protams, pasaule nav pilnīga, ideāla, taču mīlestība pastāv. Un reizēm ar to arī pietiek."

Pēc režisora domām, uz šo izrādi varētu attiecināt 19. gadsimta Krievijas iedzīvotāju apzīmējumu "mazais cilvēks", to pārnesot uz Ameriku, tātad, "klusie amerikāņi": "Pateicoties mīlestībai, šie cilvēki kļūst lieli un laimīgi, un mēs visi gribam tādi būt."

Izrādē piedalīsies aktieri Jeļena Sigova, Aleksejs Korgins, Igors Nazarenko, Tatjana Lukašenkova, Andrejs Možeiko, Nikolajs Galkins, Jevgeņijs Čerkess, Natālija Živeca, Jekaterina Frolova, Vitālijs Jakovļevs, Dana Bjorka, Jevgeņijs Korņevs, Olga Ņikuļina, Igors Čerņavskis, Oļegs Teterins, Tatjana Začeste, Anatolijs Fečins, Jana Ļisova.

Otrs iestudējums, pie kā strādā šis režisors, top pēc Alesandro Bariko lugas "1900. Leģenda par pianistu" motīviem, un pirmizrāde teātra Lielajā zālē notiks 23. novembrī.

1994. gadā dienasgaismu ieraudzīja itāļu rakstnieka, dramaturga, žurnālista, esejista, literatūras un mūzikas kritiķa, intelektuālo sarunu šovu vadītāja Alesandro Bariko trešais sacerējums ar nosaukumu "Novecento", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "Tūkstošdeviņsimtais" jeb "Divdesmitais gadsimts". Taču hronoloģijai un kalendāram ar to nav nekāda sakara: Novecento – galvenā varoņa iesauka, un tas ir tikai viens no neparastajiem valodas āķīšiem tulkotājiem, kas pieķērās šim patiesi brīnišķīgajam stāstam: valdzinošam, smieklīgam, aizkustinošam, nedaudz skumjam... un iedvesmojošam.

1900. gada pirmajā dienā uz kuģa "Virdžīnija" citronu kastē atrada zīdaini. Zēns kļuva par izcilu pianistu, lai gan spēlēt neviens viņu nebija mācījis. Okeāna un klavieru dēls Novecento ne reizi nebija izkāpis krastā, bet nodzīvoja ceļojumiem un piedzīvojumiem piepildītu dzīvi: viņa mūzikā skanēja Parīze un Londona, Āfrika un Arktika... Novecento apbūra klausītājus un uzbūra savas vēlmes, atskaņoja "kaut kādas savas notis" un izspēlēja muzikālo dueli ar "džeza izgudrotāju"... Viņš aizgāja kopā ar savu pasauli, kas bija kuģis, taču leģenda – tā palika.

"Tas ir absolūti ģeniāls materiāls un viens no skaistākajiem itāļu darbiem; atzīšanās mīlestībā ģēnijam, kurš visu mūžu dzīvojis uz kuģa, spēlējis tur klavieres un kopā ar to aizgājis nebūtībā," par topošo izrādi stāsta režisors. Viņš arī atgādina: lai gan pagājušajā gadā izrādi iestudēja režisors Dimtrijs Petrenko, un tā tika izrādīta gan latviski, gan krieviski (latviešu versijā izrādē spēlēja aktieris Kristaps Ķeselis, krievu versijā – Maksims Busels; pie klavierēm bija pianists Vestards Šimkus), šis Rīgas Krievu teātra iestudējums nav iepriekšējās izrādes atkārtojums, bet pilnīgi jauna izrāde ar jaunu radošo komandu:

"Tiesa, galvenā varoņa tēlā atkal iejutīsies Maksims Busels, bet pianista lomu izspēlēs pazīstamais latviešu komponists Uldis Marhilevičs. Mazliet arī varu atklāt noslēpumus par scenogrāfiju: arī skatītāji izrādes laikā atradīsies uz skatuves, un varēs iztēloties, ka tas ir liels kruīzu kuģis ar visām no tā izrietošajām sekām. Un, ja būs nepieciešams, viņiem vajadzēs radīt vētras iespaidu..."

Savukārt komponists Uldis Marhilevičs, kurš visu vasaru pavadīja, piedaloties brīvdabas izrādē "Tobāgo!", kas bija veltīta viņa un dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes jubilejai, atzīst, ka jūtas priecīgs un pagodināts par iespēju piedalīties topošajā iestudējumā.

"Tā ir liela atbildība, jo pēc šī darba motīviem ir uzņemta gan filma, gan veidotas izrādes citur pasaulē. Materiāls ir interesants, un pamazām, klausoties lugas lasījumus, sāku veidot savu tēlu un izvēlēties to, kāda mūzika skanēs izrādē, kur visu laiku pavadīšu pie klavierēm. Ļoti ceru, ka vismaz divas trešdaļas drīkstēs būt manis paša komponētā mūzika, jo ar pazīstamiem skaņdarbiem ir tā, ka, tos dzirdot, cilvēkiem jau rodas zināmi priekšstati, un tā izrādei piedod citas krāsas," pauž komponists.

Atgādinām arī, ka 30. septembrī Mazajā zālē notiks programmas "Laika falsets" pirmizrāde – Marinas Cvetajevas dzeju un prozu lasa aktieris Jakovs Rafalsons. 21. oktobrī Mazajā zālē notiks pirmizrāde "Šai pasaulē es tikai garāmgājējs..." – dramatizējuma autore un režisore Virdžīnija Lejiņa to veltījusi Sergejam Jeseņinam. Savukārt 16. decembrī RKT repertuārā parādīsies vēl viena izrāde bērniem – režisores Renatas Sotiriadi iestudētā H. K. Andersena pasaka "Īkstīte" pašas dramatizējumā.