Drukāt šo lapu
19.09.2017 10:26

Jānis Ozols: Esam pelnījuši kļūt par Eiropas "Grand Prix" sastāvdaļu!

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jānis Ozols: Esam pelnījuši kļūt par Eiropas "Grand Prix" sastāvdaļu! publicitātes

No 22. līdz 24. septembrim Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, norisināsies 2. starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kura idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Jānis Ozols. Šis ir unikāls šāda mēroga starptautisks amatieru koru konkurss, kas tiek organizēts Latvijā, un šogad tajā piedalīsies 12 augsta līmeņa amatieru koru no deviņām valstīm.

Konkursu brauks vērtēt Eiropas "Grand Prix" pārstāvji, un Jānis neslēpj, ka vēlētos, lai Jūrmalā notiekošais koru konkurss kļūtu par vienu no prestižā Eiropas "Grand Prix" posmiem.


Atrada dzirdīgas ausis Jūrmalā

Taujāts, kā radusies ideja rīkot šādu starptautisku koru konkursu, Jānis Ozols, kurš ir Jūrmalas koru virsdiriģents un Babītes jauniešu kora "Maska" mākslinieciskais vadītājs un diriģents, teic: "Tas ir gluži loģiski – galu galā esam koru lielvalsts, kas lepojas ar savām kordziedāšanas tradīcijām. Visā pasaulē stāstām, ka mums ir labākie kori pasaulē, taču starptautiskus koru konkursus nez kāpēc neorganizējam, lai gan visi, ar ko par šo jautājumu esmu runājis vairākus gadus, teica: jā, vajag!"

Taču beidzot Jānim izdevās atrast, kā viņš pats saka, dzirdīgas ausis Jūrmalas pilsētas pašvaldībā. "Viņi – atšķirībā no dažu citu lielo pilsētu vadības – saprata, ka tas ir ne tikai pašvaldības, bet valsts līmeņa pasākums, kas izskan starptautiski, nesot Jūrmalas vārdu pasaulē, tāpēc deva zaļo gaismu, sakot: jā, šāds konkurss mums ir vajadzīgs!"

Latvijai jābūt pirmajai!

Tas, ka šo konkursu novēros un vērtēs Eiropas "Grand Prix" pārstāvji, kuri paši pieteikušies atbraukt un paskatīties, kas un kā Jūrmalas konkursā notiek, Jāni Ozolu nebiedē. Viņš teic, ka esot visnotaļ lielas cerības Jūrmalā notiekošajam Baltijas jūras koru konkursam jau tuvāko gadu laikā kļūt par vienu no "Grand Prix" posmiem:

"Tas nozīmē, ka mūsu konkurss būs tikpat prestižs kā Areco, Varnā vai Tolosā notiekošie koru konkursi. Bet varbūt mūsu posmam vajadzētu būt vēl prestižākam. Katrā ziņā visi, ar ko esmu runājis, mūsu kultūras ministri ieskaitot, šo manu iniciatīvu atbalsta. Turklāt mūsu konkurss ir veidots, smeļoties labākās idejas un pieredzi no citur pasaulē redzētajiem un apmeklētajiem konkursiem, tā teikt – īsta esence!"

Mūzika ne tikai kormūzikas ekspertiem

Kuru no trim konkursa dienām Jānis ieteiktu apmeklēt tiem, kas nākamajās nedēļās dosies uz Jūrmalu baudīt zelta rudeni? "Tos, kuri sevi neuzskata par kora mūzikas ekspertiem, es aicinātu apmeklēt vai nu atklāšanas, vai noslēguma koncertu, turklāt uz abiem biļetes par ļoti demokrātisku cenu vēl iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Atklāšanas koncertā, kas 22. septembrī notiks Dubultu baznīcā, būs iespējams dzirdēt visus korus, kas šogad piedalīsies konkursā, bet noslēgumā – tikai piecus labākos, turklāt tur notiks "Grand Prix" izcīņa. Uzvarētājiem tiks piešķirta naudas balva, un kā īpašie viesi uzstāsies arī vokālā grupa "Framest"." Savukārt sestdien, 23. septembrī, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē būs iespēja izbaudīt īpašo konkursa atmosfēru, un šī sadaļa varētu būt interesanta tiem, kuri paši dzied korī.

"Sestdien no rīta skanēs obligātā programma, tostarp – Ērika Ešenvalda īpaši šim konkursam komponētais skaņdarbs "Lux Aeterna" ("Mūžīgā gaisma"), bet pēcpusdienā – brīvā programma, kurā katrs koris parāda savai valstij raksturīgo," stāsta Jānis un uzsver, ka šogad konkursā piedalās vairāki TOP klases kori, piemēram, "New Dublin Voices" no Īrijas, kas vienmēr piedalās visos lielajos konkursos un reiz ir sacentušies ar mūsu pašu "Kamēr..." (toreiz Latvijas koris duelī uzvarēja).

Tāpat šī būs iespēja novērtēt mūsu pašu konkursa dalībniekus: Emīla Dārziņa jaukto kori, kamerkori "Austrums" un lielāko pārsteigumu – Rīgas Biržas vīru kori, kurā apvienojies Latvijas koru vīru "zieds", tātad – šis koris varētu sagādāt pārsteigumus.

"Centos konkursa koncertu laikus ieplānot tā, lai interesenti, piemēram, no Rīgas, var atbraukt un noklausīties obligāto programmu, pēc tam pastaigāt gar jūru un pasēdēt kādā kafejnīcā, bet pēcpusdienā noklausīties konkursa izvēles programmu – tā, lai šī diena būtu skaista atpūta un mākslas baudījums!" uz Jūrmalu aicina Jānis Ozols.