Drukāt šo lapu
11.09.2017 13:43

FOTO: Ieskatīties Eduarda Pāvula dzīves un aktiera gaitās

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ekspozīcija tapusi, pateicoties Teātra muzeja direktora Jāņa Siliņa, Eduarda Pāvula meitas Ilzes Mētras un Babītes novada pašvaldības atbalstam. Ekspozīcija tapusi, pateicoties Teātra muzeja direktora Jāņa Siliņa, Eduarda Pāvula meitas Ilzes Mētras un Babītes novada pašvaldības atbalstam. Una Griškeviča

Ieejot Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagasta "Vietvalžos", uzvirmo svaiga koka smarža – šī teju divsimt gadu vecā ēka nesen restaurēta, un nu tās pirmā stāva izstāžu zālē vietu radusi arī leģendārajam latviešu aktierim Eduardam Pāvulam veltītā memoriālā izstāde un ekspozīcija par Salas pagasta vēsturi.

Savukārt, piebraucot pie ēkas, kas kādreiz bijis pagastnams, pirmais, ko apmeklētājs ierauga, ir veca zvejas laiva. "Šo laivu, ko makšķerēšanai Babītes ezerā, Spuņupē un Lielupē izmantoja Eduards Pāvuls, mums uzdāvināja vietējie iedzīvotāji," stāsta izstāžu zāles vadītāja un mana gide Dace Ulpe.


Senas ieceres īstenošana

Iecere par Eduardam Pāvulam – senas Salas pagasta dzimtas pārstāvim – veltītu izstādi radusies apmēram pirms gada, tikpat daudz laika vajadzējis arī tās īstenošanai, jo bija jāsavāc gan fotogrāfijas, gan radioieraksti, gan tās filmas, kurās aktieris piedalījies, gan citi materiāli.

"Strādājot pie izstādes veidošanas, sastapos ar fantastisku pretimnākšanu, jo, tiklīdz cilvēkiem pateicu, kādēļ man vajadzīgs tas vai cits materiāls, ļoti raiti tiku pie visa nepieciešamā. Tādēļ milzīgs paldies gan Latvijas Radioteātra vadītājai Mārai Eglītei, gan teātra zinātniekam un Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājam, gan aktiera bērniem, gan visiem citiem, pie kā vērsos ar saviem lūgumiem un idejām," saka Dace un īpaši uzsver, ka ir ļoti pateicīga Babītes novada vadībai, kura arī visādi atbalstījusi šo novadam tik svarīgo projektu.

Novada vēsture – "Burvju spogulī"

Izstāžu zāles pirmā telpa atvēlēta novada vēsturei, kura, kā saka Dace Ulpe, iestiepjoties piectūkstoš gadu senā pagātnē. Par to liecinot arī arheoloģiskajos izrakumos atrastais eksponāts – dzintara gabals, kas izgriezts kā galva. Tiesa, šeit tas nav apskatāms, jo visu laiku ceļojot pa citiem muzejiem un izstādēm. Taču pašreizējā ekspozīcija "Burvju spogulī" ļauj ielūkoties novada iedzīvotāju sadzīvē un saimniecībā.

Kamēr aplūkoju kumodi, traukus, drēbju skapi, senatnīgu radioaparātu u.c. sadzīves priekšmetus, Dace Ulpe stāsta par ieceri nākamgad šeit apskatāmo ekspozīciju papildināt ar digitālu risinājumu, kas ļaus novada notikumiem bagāto vēsturi iepazīt arī vizuāli. Savukārt telpas stūrī nolikts galds, virs kura piekarināts sīpoliem domāts tīkls (izrādās, šis novads kādreiz bijis slavens ar sīpolu audzēšanu), bet zem tā nolikti zemledus makšķerēšanas cienītājiem tik pazīstami priekšmeti – ledus urbis un kastīte, kurā likt noķertās zivis.

"Redzat, cik mazs ir zivīm domātais nodalījums?" rāda Dace Ulpe un piebilst, ka, viņasprāt, Eduardam Pāvulam makšķerēšana bijusi vairāk kā laiks meditācijai un lomu apdomāšanai.

Dzimtas koks un profesionālā dzīve

Savukārt izstāžu zāles otrā telpa, ko iekārtojusi māksliniece Lilija Dinere, pilnībā atvēlēta Eduardam Pāvulam un viņa profesionālajai dzīvei. Teatrālo iespaidu vēl paspilgtina tumši zilais aizkars aiz aktieriem veltītā izstāžu stenda, jo liekas – tiklīdz tas pavērsies, aiz tā būs vai nu skatuve, vai pārpildīta skatītāju zāle.

Telpas stūrī novietots brīnišķīgs Roberta Dinera un Andra Losa veidotais mākslas darbs "Pāvulu dzimtas koks", kuru izpētot, rodas skaidrs priekšstats par mākslinieka plašo dzimtu un tās sazarojumiem, un, kā saka Dace Ulpe, Pāvulu dzimtas attāli radinieki aizvien vēl piesakoties. Savukārt uz stenda var sīki iepazīties ar fotogrāfijām, kas stāsta par Eduarda Pāvula nozīmīgākajām teātra un kino lomām – sākot no Jankas Pipara līdz Oskaram un Jēkabam Ozolam filmā "Ilgais ceļš kāpās", oficiālās varas izsniegtajiem goda rakstiem, apskatīt māksliniekam piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni un citas nozīmīgas balvas.

"Taču noteikti gribu atgādināt, ka Eduardam Pāvulam daudz svarīgāka bija tautas mīlestība, un tās viņam netrūka," piebilst Dace Ulpe, norādot, ka arī ar šo ēku Pāvulam bijusi īpaša saistība: būdams aizrautīgs dejotājs, jaunībā viņš šeit bieži nācis uz ballēm, savukārt 1981. gadā, kad tika filmēts "Ilgais ceļš kāpās", šajā ēkā tapušas vairākas filmas epizodes. Un vēl noteikti jāpiebilst, ka pēc izstādes apskates ar Eduardu Pāvulu iespējams iepazīties arī virtuāli – pateicoties lielajam monitoram, var noklausīties gan fragmentus no radiolugu lasījumiem, gan aktiera lasīto Jukuma Vācieša sprediķi latviešu strēlniekiem, gan noskatīties to filmu fragmentus, kurās aktieris piedalījies.

Starp citu, izstādē īpaši tiek gaidītas skolēnu grupas, jo, kā saka Dace Ulpe, šī būtu lieliska iespēja sarīkot atklāto vēstures stundu tieši šajā vēsturiskajā ēkā. Arī ikvienam interesantam ir iespēja gan apmeklēt izstādi, gan noklausīties izstāžu zāles vadītājas stāstījumu, turklāt līdz 30. septembrim to iespējams izdarīt bez maksas.

Iepriekš:

Babītes novadā atklāta izstāžu zāle ar leģendārajam aktierim Eduardam Pāvulam veltītu ekspozīciju