01.09.2017 09:10

Jūrmalā atklās lielformāta gleznu izstādi "Sakrālā abstrakcija"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Akvārijs". 2016. g. (gleznas fragments). "Akvārijs". 2016. g. (gleznas fragments). publicitātes

8. septembrī plkst. 16.00 Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros tiks atklāta jaunās mākslinieces Ances Gricmanes gleznu izstāde "Sakrālā abstrakcija", kurā eksponēti pēdējo divu gadu laikā tapušie lielformāta darbi. Iedvesmu to radīšanai māksliniece radusi mūzikā.

Autore iedvesmojusies no tādu latviešu komponistu darbiem kā Andrejs Selickis, Raimonds Tiguls, kā arī no igauņu komponista Arvo Pērta mūzikas, informē Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Guna Kalnača.

Kopš 2010. gada māksliniece piedalījusies gan vietēja, gan starptautiska mēroga izstādēs Eiropā un ASV. Viena no pēdējām personālizstādēm "Ego II" tika izstādīta "Rietumu bankas" galerijā (2015) un "Rigensis" bankā Rīgā (2017). 2016. gadā māksliniece izveidoja labdarības pasākumu Stāmerienas pils atjaunošanai Gulbenē. Tajā pašā gadā piedalījās "RIXC Open Fields" starptautiskajā zinātnes un mākslas konferencē, kurā lasīja lekciju "Sinestēzija – skaņas redze. Fenomens kā iedvesmas avots."

Ance Gricmane (dz. 1987.g.) ieguvusi bakalaura grādu mākslā Latvijas Kristīgajā akadēmijā (2010), Latvijas Mākslas akadēmijā studējusi glezniecību maģistra programmā pie profesoriem Alekseja Naumova un Kaspara Zariņa.

Pašlaik Ance studē mākslas zinātni Latvijas Mākslas akadēmijā doktorantūrā, bijusi viespētniece Greifsvaldes Universitātē Vācijā un Tartu Universitātē Igaunijā. Viņa mācījusies arī Aristoteļa Universitātē Grieķijā un apmeklējusi atvērtās lekcijas laikmetīgajā mākslas skolā "Staedelschule" Frankfurtē pie Mainas, Vācijā, norāda G. Kalnača.

Māksliniece raksturo savus darbus kā mūzikas ritma un skaņas krāsu apvienojumu. Šāds koncepts ne tikai uzrunā mākslas mīļotājus, bet arī pieved tuvāk abstraktās mākslas izpratnei. Māksliniece skaidro: "Abstraktā glezniecība ir kā spogulis, kurā Tu ieskaties savā dvēselē".

Izstādes atklāšanā 8. septembrī plkst. 16.00 piedalīsies komponisti Raimonds Tiguls un Andrejs Selickis. Izstāde būs skatāma visu septembri, vēsta G. Kalnača.