Drukāt šo lapu
31.07.2012 12:35

Mores pagastā notiks savvaļas briežu audzētāju saiets

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mores pagastā notiks savvaļas briežu audzētāju saiets arhīvs

Šīs nedēļas nogalē Siguldas novada Mores pagasta "Saulstaros" notiks diženāko briežu ragu īpašnieku noteikšana un būs aplūkojama godalgoto vaislas buļļu ragu ekspozīcija.

Pasākuma laikā notiks staltbriežu un dambriežu buļļu ragu vērtēšanas paraugdemonstrējumi biedrības "Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija" un ārvalstu ekspertu vadībā, kā arī būs iespēja apskatīt šķirnes staltbriežu audzēšanas saimniecības, informē biedrības "Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija" vadītājs Dainis Paeglītis.

Staltbriežu vaislas buļļi pēc to ragiem tiek vērtēti sešās vecuma grupās, atsevišķi tiek vērtēti importēto tīrasiņu līniju dzīvnieki un Latvijas ciltsdarba saimniecībās izveidoto krustoto asinslīniju dzīvnieki, kā arī staltbrieži starptautiskā konkurencē. Dambriežus vērtē starptautiskā vērtējuma klasē.

Šāda veida pasākums tiek rīkots galvenokārt dzīvnieku ciltsvērtības noteikšanai - lai demonstrētu Latvijas saimniecību sasniegumus staltbriežu ciltsdarbā un veicinātu vaislas dzīvnieku eksportu. Pasākumā piedalīsies Latvijas šķirnes staltbriežu audzēšanas jeb ciltsdarba saimniecības un citas Latvijas briežaudzēšanas saimniecības, kā arī dalībnieki no citām Eiropas Savienības valstīm. Dzīvnieku vērtēšanā piedalīsies arī starptautiski atzīti briežaudzēšanas eksperti.

Apmeklētāji varēs vērot arī pavāru sacensības restorānu "Bergs", "Bibliotēja No1." un "Burkāns" pavāru vadībā, kuri gatavos briežu gaļas maltīti.

Apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt spēkus arī loka šaušanā, cirvju mešanā un maisu cīņās, kā arī dziedāšanā. Pēc pašu vēlēšanās visas dienas garumā būs iespēja apskatīt un pabarot staltbriežus, dambriežus un baltos staltbriežus, varēs redzēt arī mežacūkas.

Pasākums norisināsies 4. augustā Siguldas novada Mores pagastā.