Drukāt šo lapu
29.05.2017 14:40

Dainu kalnu pieskandinās Latvijas bērnu folkloras kopas

Autors  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dainu kalnu pieskandinās Latvijas bērnu folkloras kopas publicitātes

Turaidas muzejrezervāts Latvijas simtgades ieskaņās 3. jūnijā plkst. 15.00 aicina uz Latvijas bērnu folkloras svētkiem "Būt man kalna galiņā!", kuros Dainu kalnā sadziedāsies bērnu folkloras kopas no visiem četriem Latvijas novadiem un Rīgas un izzinās materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu Turaidas vēsturiskajā centrā.

Paralēli brīvdabas koncertam notiks radošās darbnīcas bērniem, kurās kopā ar Turaidas muzejrezervāta kultūrvides nodaļas darbiniekiem varēs pētīt Turaidā augošos augus un kokus, kopā ar meistari Antru Plaugo izrotāt Turaidas seno suvenīru – spieķi, ar etnogrāfi Indru Čeksteri izzināt latviešu etnogrāfiskās zīmes un "Sprīdīša skolas" skolotājas Margitas Porietes vadībā izgatavot lellītes no pļavas zāles. Svētku noslēgumā visus dalībniekus un apmeklētājus priecēs Mārtiņa burbuļu salūts un kopīgas rotaļas.

Dainu kalns, kurā izvietotas tēlnieka Induļa Rankas veidotās skulptūras, kas vēsta par latviešu tautasdziesmās ierakstītajām vērtībām un dzīvesziņu, atklāts 1985. gada 7. jūlijā un kopš tā atklāšanas brīža bijis caurstrāvots ar dziesmām, tradicionālo mūziku un tautas spēku.

Jau 1988. gadā starptautiskā folkloras festivāla "Baltica" laikā te plīvojis sarkanbaltsarkanais karogs, caur dziesmām paustas brīvības alkas. Visus gadus skanējušas un skan tautasdziesmas, izdzīvoti rituāli gan ģimeņu godos, gan gadskārtu svētkos, gan folkloras sarīkojumos. Dainu kalns pamazām izveidojies par īpašu vietu, kas kļuvusi par Dziesmotās revolūcijas simbolu.

Folkloras kustības dalībniekiem Dainu kalns ir vieta ar īpašu vēsturi un enerģētiku, vieta, uz kurieni ir nerimstoša vēlēšanās braukt satikties, sadziedāties, vēstīt par sava novada tradīcijām, nodot nākamajām paaudzēm savas prasmes un zināšanas.

Latvijā izaugusi jauna tautas tradicionālās kultūras izzinātāju paaudze, kurai ir radusies vajadzība izpētīt Dainu kalna dziesmoto vēsturi un ir vēlēšanās ierakstīt savas dziesmotās lappuses Dainu kalna vēsturē, turpinot uzturēt nemateriālā kultūras mantojuma tradīcijas. Ir laiks jaunajiem kāpt kalna galā un gavilēt, vairojot pašapziņu, prieku un piederības sajūtu tēvzemei.

Folkloras svētkos Dainu kalnā piedalīsies: Siguldas bērnu folkloras kopa "Senlejiņa", Allažu bērnu folkloras kopa "Tiptaiņi", Ozolnieku vidusskolas folkloras kopa "Knipati", Jelgavas folkloras kopa "Dimzēns", Nākotnes bērnu folkloras kopa "Dzīpariņi", Svētes folkloras kopa "Dālava", Līvānu folkloras kopa "Ceiruleits", Ventspils folkloras kopa "Rotaļnieks", Vārves folkloras kopa "Vēlava", Vilces bērnu folkloras kopa "Rukūzīte", Rīgas bērnu un jauniešu folkloras kopas "Kokle", "Ciguzis", "Krulla" un ģimeņu folkloras kopa "Garataka".