Drukāt šo lapu
16.05.2017 12:24

Top Māras Zālītes un Ulda Marhileviča leģendārās dziesmuspēles "Tobago!" vasaras izrādes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Top Māras Zālītes un Ulda Marhileviča leģendārās dziesmuspēles "Tobago!" vasaras izrādes Didzis Grodzs

Atzīmējot šā gada gaviļnieku – komponista Ulda Marhileviča un dzejnieces Māras Zālītes – jubileju, kā arī 15 gadus kopš abu autoru traģikomiskās dziesmuspēles "Tobāgo!" pirmizrādes Dailes teātrī, šovasar "Tobāgo!" atjaunotā versija apceļos vairāku Latvijas pilsētu estrādes, viesojoties arī Saulkrastos un Ikšķilē.

"Ir izaugusi vesela paaudze, kas šo izrādi, ko tolaik noskatījās tūkstošiem cilvēku, nav redzējusi, un man liekas – ja vēl nav redzēta "Tobāgo!", tad šīs vasaras izrādes varētu būt labs iemesls to izdarīt," saka izrādes libreta un dziesmu tekstu autore, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte.

"Tobāgo ir ne tikai Kurzemes kādreizējās varenības pierādījums, bet arī ikkatra mūsu Laimes zeme, kuru dažkārt mēdzam meklēt ļoti tālu, lai gan tā varbūt atrodas tepat blakus. Tas bija skaists laiks, kad izrādi iestudējām pirmoreiz, tādēļ arī tagad pie šīm vasaras izrādes iestudēšanas ķeros ar prieku. Uzskatu, ka "Tobāgo!" ir viena no labākajām šāda žanra izrādēm, kam tekstu un libretu sarakstījusi Māra Zālīte," pauž izrādes režisors Valdis Liepiņš.

""Tobāgo!" ir viens no mīļākajiem un arī viens no dārgākajiem darbiem manā daiļradē, jo tas saistīts ar manu dzimto pusi – Kurzemi," atzīst izrādes mūzikas autors Uldis Marhilevičs, piebilstot, ka, viņaprāt, mūzikls "Tobāgo!" ir viens no skaistākajiem un arī skumjākajiem latviešu tautas likteņstāstiem.

"Turklāt šīs vasaras izrādes būs arī mana sena sapņa piepildījums, jo visu mūžu esmu gribējis būs aktieris, un šajā iestudējumā esmu ticis pie Stāstnieka lomas, tāpēc varēšu izrādēs ne tikai piespēlēt mūziku, bet arī izspēlēties kā aktieris!" ar smaidu saka U. Marhilevičs.

Titullomās: Aija Dzērve (Dailes teātris) un Mārcis Maņjakovs (Latvijas Nacionālais teātris). Pārējās lomas atveido Olga Dreģe, Indra Briķe, Jānis Paukštello, Katrīne Pasternaka, Valdis Liepiņš, Andris Bērziņš, Madara Botmane (Latvijas Nacionālais teātris), Sarmīte Rubule un citi.

Visās izrādēs pie klavierēm būs pats mūzikas autors – komponists Uldis Marhilevičs. Izrādes scenogrāfs, tāpat kā pirms 15 gadiem, būs Aigars Ozoliņš, informē projekta PR vadītāja Una Griškeviča.

Tas ir stāsts par lieliem, skaistiem sapņiem, kas diemžēl mēdz arī nepiepildīties, bet bez kuriem nevar dzīvot. Par cerībām un vilšanos, par mīlestību un nāvi, visbeidzot par kādu ārkārtīgi nozīmīgu, aizraujošu un leģendām apvītu lappusi Latvijas vēsturē – Kurzemes hercogistes ziedu laikus, kad hercogs Jēkabs kolonizē Gambiju un Tobago.

Dziesmuspēles "Tobāgo!" izrādes Pierīgā notiks 25. augustā Saulkrastu estrādē un 26. augustā Ikšķiles estrādē, vēsta U. Griškeviča.