Drukāt šo lapu
08.05.2017 12:13

Babītes novadā notiks Latvijas simtgadei veltīta tautastērpu izstāde un izzinošas spēles

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītes novadā notiks Latvijas simtgadei veltīta tautastērpu izstāde un izzinošas spēles publicitātes

Maija beigās Babītes novadā notiks divi Latvijas valsts simtgadei veltīti pasākumi – tautastērpu izstāde, kurā varēs gūt priekšstatu par tautastērpu bagātību, un izzinošas spēles, kuru mērķis ir atraktīvā veidā iepazīstināt bērnus ar Latvijas novadu tautastērpiem.

Babītes novada pašvaldības izsludinātajā konkursā "Es esmu Latvija" atbalstu guvis Deju kolektīva "Dārta" atbalsta biedrības projekts "Pa tautastērpa pēdām", kura aktivitātes tiks piedāvātas Ģimeņu svētku ietvaros 27. maijā, informē Deju kolektīva "Dārta" atbalsta biedrībā.

Tā kā viens no biedrības mērķiem ir komplektēt un veidot tautastērpu kolekciju, biedrība un deju kolektīvs "Dārta" ar tautastērpiem un to dažādību vēlas iepazīstināt ikvienu interesentu Babītes novadā.

Projekta "Pa tautastērpa pēdām" ietvaros Piņķu bibliotēkā ikviens iedzīvotājs varēs apmeklēt tautastērpu izstādi, kurā tiks eksponēti 10 tautastērpu komplekti, norāda biedrībā.

Iepazīstot tautastērpus, kas raksturo Latvijas dažādos novadus – Zemgali, Vidzemi, Latgali, Kurzemi un Rīgas apkārtni, izstāde sniegs iespēju gūt padziļinātu interesi un priekšstatu par tautastērpu bagātību un raksturīgākajām etnogrāfiskajām iezīmēm, ņemot vērā, ka tautastērps ir latviešu kultūras identitātes sastāvdaļa, kas veicina kultūras kanona un tradīciju apzināšanos.

Tautastērpu parādes mērķis ir sniegt izsmeļošu pārskatu par tautastērpa formām un radīt priekšstatu par atsevišķu tērpu daļu veidu, materiālu, krāsu. Tuvplānā būs saskatāms piegriezums, rakstu kompozīcija, krāsu salikums un latviešu estētiskās gaumes izjūtas veidošanās, vēsta biedrībā.

Izstādes atklāšana notiks 22. maijā plkst. 18.00 Babītes novada pašvaldības bibliotēkā Piņķos.

Savukārt Ģimeņu svētku laikā 27. maijā bērniem būs iespēja piedalīties interaktīvā viktorīnā un izzinoši izglītojošās spēlēs. Visu uzdevumu un izzinošo spēļu saturs būs saistīts ar izstādē eksponēto tautastērpu iepazīšanu. Pasākuma norises vieta vēl tiks precizēta.

Rudenī projekta "Pa tautastērpa pēdām" ietvaros ikviens interesents varēs apmeklēt seminārus un lekcijas par tautastērpu izcelsmi un pareizu komplektēšanu. Detalizēta informācija par semināru norisi būs pieejama vasaras beigās, skaidro biedrībā.