Drukāt šo lapu
16.03.2017 16:52

Dainis Kalns sola daudz pozitīvu emociju

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dainis Kalns: Tagad varu gulēt mierīgi, jo kopīgi ar Siguldas arhitekti Zani Gateri atrasts risinājums, lai māksliniekus pasargātu no nepastāvīgiem laikapstākļiem. Dainis Kalns: Tagad varu gulēt mierīgi, jo kopīgi ar Siguldas arhitekti Zani Gateri atrasts risinājums, lai māksliniekus pasargātu no nepastāvīgiem laikapstākļiem. arhīvs

Trešdien Siguldas XXV Starptautisko Opermūzikas svētku organizatori izsludināja svētku programmu. Par galveno notikumu kļūs Džuzepes Verdi pēdējās operas "Falstafs" iestudējums. "Latvijā, kur drīzumā svinēsim savas valsts simtgadi, tā ne reizi nav iestudēta," sacīja Opermūzikas svētku producents Dainis Kalns.

Siguldas XXV Starptautiskie Opermūzikas svētki notiks no 28. līdz 31. jūlijam Siguldas pilsdrupu estrādē.


Opermūzikas svētkos lietus māksliniekiem netraucēs

Sarunu par Opermūzikas svētkiem Dainis Kalns uzsāka ar pateicības vārdiem Siguldai un tās iedzīvotājiem, jo pašvaldība allaž segusi trešo daļu no svētku rīkošanas izdevumiem. "Tie ir svētki, kurus laika gaitā apmeklējuši 200 tūkstoši skatītāju," uzsvēra D. Kalns.

Atbildot D. Kalnam, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics sacīja, ka operas svētki Siguldā ir augstākās raudzes pērle. "Mēs arī turpmāk būsim kopā ar pozitīvi trako cilvēku Daini Kalnu," apliecināja U. Mitrevics.

Viņš arī pavēstīja, ka Siguldas pils kompleksā šopavasar jau uzsākta vērienīga vairāku ēku pārbūve četru miljonu eiro apmērā un arī pašu Jauno pili sagaida vērienīga rekonstrukcija, taču līdztekus tiek domāts, lai Opermūzikas svētkus pēc iespējas mazāk ietekmētu laika apstākļi. Tāpēc jau šogad būs izdarīts viss, lai skatuvi segtu jumts un koncerts vai izrāde ne uz brīdi nebūtu jāpārtrauc lietus dēļ. Tiek lēsts, ka jumts izmaksās aptuveni 18 tūkstošus eiro. Nākotnē tiks domāts, ko darīt, lai lietus netraucētu arī skatītājiem.

Siguldā uzstāsies pasaules vadošie operdziedātāji

Iepazīstinot ar Džuzepes Verdi pēdējās operas "Falstafs" iestudējuma ieceri, režisors Guntis Gailītis uzsvēra, ka "inscenējums ir ārkārtīgi pozitīvs tādā ziņā, ka mūsu priekšstati par Verdi vienmēr saistās ar daudziem līķiem. "Falstafā" – neviena līķa!" Iestudējuma veidotāju ieskatā, opera vēsta par sievietes triumfu pār vīrieša vājībām. "Tas lielais palaidnis Falstafs tā dabū pa muguru! Bet beigās, neskatoties uz visu, ko viņš ir sadarījis, viņam tiek piedots, un operas finālā, angliski sakot, ir happy end," bilda režisors.

Titullomā – izcilais baritons Pjērs Īvs Privo (Francija), kurš pats jau laikus ir sagatavojis šo lomu un allaž sapņojis izpildīt. Uz skatuves kāps arī Maija Kovaļevska, Dināra Rudāne, Ilona Bagele un Irma Pavāre, bet vīriešu lomās – Kalvis Kalniņš, Krišjānis Norvelis, Andris Lapiņš un Mihails Čulpajevs. Pie diriģenta pults stāvēs Atvars Lakstīgala, tērpus veido kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa.

Savukārt galā koncertā pirmo reizi uz Siguldas skatuves kāps viens no vadošajiem soprāniem pasaulē – Olga Peretjatko. Dziedātāja ar lieliem panākumiem uzstājusies lielākajos pasaules opernamos un operas festivālos. Parīzē, pie Eifeļa torņa, Bastīlijas dienas koncertā 2014. gadā dziedātājas balsī klausījās vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku. D. Kalns uzskata, ka viņas uzstāšanās būs līdzvērtīga pasaulslavenās norvēģietes Siselas Kirkebū sniegumam.

Pirmo reizi Siguldas Opermūzikas svētkos viesosies arī čīliešu tenors Huans Pablo Duprē.

Sola baudījumu arī gardēžiem

Tā kā šogad Rīgas–Gaujas reģions ir izsludināts par 2017. gada Eiropas gastronomijas reģionu, arī Siguldas XXV Starptautisko Opermūzikas svētku apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja apvienot muzikālo piedzīvojumu ar garšas baudījumu turpat Siguldas pils dārzā. To nodrošinās labākie Rīgas–Gaujas reģiona restorāni ar "Operas restorāna" ēdienkarti, kurā izmantoti reģiona labākie produkti un izejvielas. Svētku rīkotāji uzsvēra, ka tas ļoti saderas ar "Falstafa" iestudējumu, jo operas galvenais varonis arī bija dzīves baudītājs un gardēdis.