Drukāt šo lapu
13.03.2017 12:55

Ķekavā veidos Latvijas simtgadei veltītu ekspozīciju par pieciem novada stāstiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunās ekspozīcijas koncepcijas dizaina makets Jaunās ekspozīcijas koncepcijas dizaina makets Ķekavas novada pašvaldība

Ķekavas novadpētniecības muzejā šogad taps jauna, Latvijas simtgadei veltīta ekspozīcija par pieciem Ķekavas novada stāstiem – klavierēm, pūra lādi, kara laiku, padomjlaiku un brīvību. Šīs ekspozīcijas izveidei Valsts kultūrkapitāla fonds piešķīris 20 tūkstošus eiro.

"Diskutējot par jaunās ekspozīcijas akcentu, sapratām, ka tas jāliek uz 19. gadsimta beigām un 20. gadsimtu Ķekavas novadā, jo gadu gaitā ir sakrājies bagātīgs muzeja krājums par šo periodu. Turklāt tas ir laiks, kad aktivizējas sabiedriskā dzīve, notiek nozīmīgas pārmaiņas, novadu posta divi pasaules kari, mainās varas. Tas ir laiks, kad dibinās kolhozi Katlakalnā, Ķekavā un Daugmalē, kad veidojas ražotnes – Baložu kūdras fabrika, Ķekavas putnu fabrika, celtniecības organizācija "Ķekavas PMK" –, kad izaug ciemati un Baloži kļūst par pilsētu.

Sākoties pārmaiņu laikam, novadnieki iesaistījās Latvijas Atmodas norisēs, arī Baltijas ceļš vijās cauri Ķekavas novadam. Tā radās koncepcija par pieciem Ķekavas novada stāstiem – par klavierēm, par pūra lādi, par karalaiku, padomju laiku un par brīvību," stāsta Ķekavas novadpētniecības muzeja direktore Ināra Rumbina.

Muzeja speciālisti veica krājuma fotogrāfiju, rakstisko un lietisko priekšmetu atlasi, sastādīja atlasīto priekšmetu sarakstus pa tēmām un tematiskajām grupām, papildinot tematisko struktūrplānu ar konkrētiem priekšmetiem un ievadtekstiem, priekšmetus ieskenēja un fotografēja, vēsta Ķekavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Vineta Geka.

Pēdējo gadu laikā ir veikti pētījumi par 1. pasaules karu un latviešu strēlnieku cīņu gaitām Ķekavas novadā, par 2. pasaules kara notikumiem, par kolhozu veidošanos un darbību Ķekavā un Daugmalē, par Ķekavas putnu fabriku un Ķekavas PMK un citām tēmām. Pētnieciskā darba rezultāti līdz šim atspoguļojās tematiskās izstādēs, rakstos un iespieddarbos.

Šo gadu laikā arī muzeja krājums ir būtiski papildināts ar priekšmetiem, kuri raksturo 20. gadsimta notikumus Ķekavas novadā. Izzinot apmeklētāju viedokli, muzejs secinājis, ka liela interese ir par 20. gadsimta vēsturiskajām norisēm, tāpēc, strādājot pie jaunās ekspozīcijas koncepcijas, muzejs vēlas uzsvērt un parādīt pētījumu gaitā iegūtos jaunos materiālus, kas atspoguļo šī perioda vēsturiskos notikumus, Ķekavas un Daugmales pagastu un Baložu pilsētas izveidošanos un virzību, kas arī ir pamatā šo teritoriju tālākai attīstībai 21. gadsimtā, norāda V. Geka.

VKKF atbalstītā projekta "Ķekavas novada 5 stāsti" laikā paredzēts izgatavot mūsdienīgi grafiski noformētus stendus, papildināt vitrīnas ar izvelkamām atvilktnēm. Ekspozīcijā plānots izmantot Baložu kūdras fabrikas un Nāves salas kaujas maketus, strēlnieku stāvfigūras un manekenus Ķekavas novada tautastērpos. Tāpat plānots izmantot mūsdienu tehnoloģijas iespējas, lai saistošā veidā un plašāk parādītu Ķekavas novada attīstību, skaidro pašvaldības pārstāve.

Ekspozīcijas sākumā skārienjutīgajā monitorā tiks ievietoti digitalizētie krājuma priekšmeti, kuri attiecas uz senāko novada vēsturi līdz 20. gs., kā arī dažādi pētnieciskā darba rezultātā iegūtie materiāli. Otrajā monitorā, kas atradīsies pie padomju laika perioda, apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar muzeja krājumu par kolhoziem, būvorganizācijām, ražotnēm novadā, kā arī kultūras dzīves norisēm un amatierkolektīvu darbību.

Savukārt digitālajā fotorāmī apmeklētājiem būs pieejamas fotogrāfijas par Baltijas ceļu un Barikāžu laiku no muzeja krājuma. Tā kā muzeju apmeklē arī ārzemju tūristi un novada sadraudzības pilsētu delegācijas, tad ekspozīcijas teksti un anotācijas tiks tulkotas svešvalodās, informē V. Geka.

Iepriekš:

Ķekavas pagasta kultūras centrs no VKKF saņēmis 20 000 eiro finansējumu