Drukāt šo lapu
13.07.2012 11:59

Jūrmalas muzejā "vizuļo" dzintars

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzintara meistari Jūrmalā. Dzintara meistari Jūrmalā. www.jurmala.lv

Līdz 5. augustam Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros skatāma izstāde "Tik dzintars vien... ". Tajā aplūkojams skaistākais, ko var radīt no šī apbrīnojamā dabas materiāla.

Izstādē apmeklētājus gaida dzintara izstrādājumi no Kolmaņu dzimtas privātkolekcijas un Jūrmalas muzeja krājuma, vēsta portāls "Jūrmala.lv".

Lielākā daļa izstādē apskatāmo dzintara izstrādājumu ir no Kolmaņu dzimtas privātkolekcijas, kas tapuši pagājušajā gadsimtā, un to autori ir 70. un 80. gados pazīstamie juvelieri Mārtiņš Gintēns, Arnolds Rozēns un Jānis Kolmanis. Dzintara apstrādes tradīcijas šajā dzimtā tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. Tagad tās turpina un dzintara rotas darina Skaidrītes Kolmanes dēls Ralfs Kolmanis.

Latvija ir slavena ar savām dzintara rotaslietām, kas darinātas jau tālā senatnē un aizceļojušas visā pasaulē. Muzeja krājumā kopš 1970. gada ir dzintari, kurus apstrādājuši tā laika labākie mūsu tautas daiļamata meistari. Viens no pirmajiem Jūrmalā ar dzintara apstrādi sāka nodarboties tautas daiļamata meistars Arnolds Rozēns (1904–1981), kurš dzimis Jelgavas rajona Lielplatonē, bet no 1949. gada dzīvojis Jūrmalā, Kaugurciemā. Pastaigās gar jūru ieguvis dažādus dzintara gabaliņus, tāpēc ieinteresējies par to apstrādi un, sākot ar 1953. gadu, jau regulāri brīvajā laikā sācis darināt dzintara rotas lietas. 1961. gadā ieguvis Tautas daiļamata meistara nosaukumu. No 1964. gada bijis Jūrmalas dzintara apstrādātāju pulciņa biedrs un regulāri piedalījies visās Jūrmalas izstādēs, kā arī izstādēs citviet Latvijā un ārpus tās.