Drukāt šo lapu
12.12.2016 15:40

Ropažos mūzika un māksla veido unikālus cilvēkus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ik pēcpusdienu Ropažu Mūzikas un mākslas skola piebirst ar bērniem. Pedagogu rūpes ir attīstīt bērnu interesi par mūziku un mākslu un to saglabāt arī tad, kad tuvojas vētrainais pusaudžu vecums. Ik pēcpusdienu Ropažu Mūzikas un mākslas skola piebirst ar bērniem. Pedagogu rūpes ir attīstīt bērnu interesi par mūziku un mākslu un to saglabāt arī tad, kad tuvojas vētrainais pusaudžu vecums. Einārs Binders

Agrā pēcpusdienā, kad "Rīgas un Apriņķa Avīze" apmeklēja Ropažu Mūzikas un mākslas skolu, to piepilda bērnu balsis. Uz laiku, kamēr norit vidusskolas renovācijas darbi, šeit izvietotas divas 3. klases. "Bērniem pie mums patīk, turklāt tas ir ļoti ērti, jo daudzi šo klašu skolēni uzreiz pēc stundām dodas uz mākslas vai mūzikas nodarbībām," stāsta Ropažu Mūzikas un mākslas skolas direktore Daiga Jankovska.

Katra uzstāšanās ir vērtīga

Pašlaik Ropažu Mūzikas un mākslas skolā mūziku mācās 82 bērni. "Līdztekus mācībām piedalāmies dažādos kultūras pasākumos gan novadā, gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām. Jaunajiem mūziķiem katra iespējas uzstāties nāk tikai par labu. Rudenī guvām panākumus kameransambļu festivālā "Sudraba flautas" Babītes mūzikas skolā. Rīgā piedalījāmies jaunatnes centra "Auseklis" rīkotajā festivālā. Uzstājāmies arī tepat novadā, Ropažu bibliotēkā un valsts svētkos Ropažu sociālās aprūpes centrā.

Jau trešo gadu labdarības pasākumā "Mīlestības pieskāriens" Rīgas Sāpju dievmātes Romas katoļu baznīcā muzicējām kopā ar slaveniem mūziķiem un tautā iemīļotiem aktieriem. Reiz mūs tur ievēroja senioru biedrības "Rasa" pārstāvji, un tagad regulāri braucam koncertēt arī pie viņiem," teic direktore.

Ejam līdzi laikam

D. Jankovska atklāj, ka nākamais pusgads viņas audzēkņiem iezīmēsies ne tikai ar festivāliem. "Ļoti rūpīgi jāgatavojas klavierspēles konkursiem, jo tur ir liela konkurence. Startējam kopā ar Rīgas Pāvula Jurjāna un Jāzepa Mediņa mūzikas skolas audzēkņiem. Jācenšas, jo konkursu rezultāti tiek apkopoti Nacionālajā kultūras centrā. Tur tad arī tiek vērtēts, cik mūzikas skolas aktīvi piedalās sava novada pasākumos, kā veicas konkursos, un no tā ir atkarīgs arī mums piešķirtais valsts finansējums," viņa uzsver.

Runājot par skolas ikdienu, direktore teic, ka mūzikas apmācības pamatā šeit ir klasiskā programma, taču pērn uz sešiem gadiem akreditēta arī mūsdienu ritmu mūzikas programma, kas aptver populāro un džeza mūziku – arī ģitāras un sitaminstrumentu spēli un dziedāšanu.

"Skolā izveidojās jauniešu vokāli instrumentālā grupa "Fool on Parade", un tajā muzicē trīs puiši, kuri jau piedalījušies instrumentālo un vokāli instrumentālo ansambļu konkursā "Ventspils Groowe", veiksmīgi startējuši konkursā "Rojas ritmi" un, protams, ir labi pazīstami arī tepat Ropažos," viņa stāsta.

Lai būtu interesanti visām paaudzēm

Ropažu Mūzikas un mākslas skolas direktore Daiga Jankovska (no labās) un direktores vietniece Gunta Darbvare. “Mākslinieki ir cilvēki, kas paši sevi nodarbina un savam darbam piešķir unikālu pievienoto vērtību. Līdz ar to arī mēs veidojam unikālus cilvēkus,” saka G. Darbvare.Ropažu Mūzikas un mākslas skolas direktore Daiga Jankovska (no labās) un direktores vietniece Gunta Darbvare. “Mākslinieki ir cilvēki, kas paši sevi nodarbina un savam darbam piešķir unikālu pievienoto vērtību. Līdz ar to arī mēs veidojam unikālus cilvēkus,” saka G. Darbvare.


Ropažu Mūzikas un mākslas skolas direktores vietniece Gunta Darbvare atklāj, ka skolas Mākslas nodaļa ir četrus gadus jaunāka par Mūzikas nodaļu. Šeit iemaņas veidošanā, zīmēšanā un citās mākslas disciplīnās apgūst 56 audzēkņi, bet papildus atvērta mākslas interešu izglītības studija, kurā darbojas arī pieaugušie ropažnieki. Esot pat tā, ka trīs paaudzes pamudina viena otru uz radošu darbību.

Ceļu uz mākslas pasauli studija pavērusi arī četru bērnu māmiņai Ievai Poēmai. Ievas vecākais dēls Reinis mākslas skolu jau ir pabeidzis un tagad mācās Siguldā, bet vidējo dēlu Andri skolotāja G. Darbvare raksturo kā īstu konkursu profesionāli ar patstāvīgu domāšanu, kurš prot īstenot savas idejas. Uz mākslas nodarbībām nāk arī Ievas jaunākais dēls Kārlis.

"Jau bērnībā man gribējās kaut ko uzzīmēt, bet tā tas arī palika. Kad vedu dēlus uz Ropažu Mūzikas un mākslas skolu, vēroju, kā bērni darbojas ar krāsām, un nolēmu pamēģināt pati. Un tad man pavērās ceļš uz šo pasauli," teic I. Poēma, uzslavējot skolas pasniedzējus, kuri daudzu savu audzēkņu vecākus iedrošinājuši tuvoties mākslai.

Savukārt G. Darbvare uzsver, ka patiesībā nav daudz tādu mākslas skolu, kur mācītos tik daudz zēnu kā Ropažu skolā. Viņa gan atzīst, ka nākas piedomāt, ko darīt, lai puikām būtu interesanti, piemēram, veicinot praktisku darbošanos, radot dizaina priekšmetus.

"Ik gadu rīkojam radošo nometni pie jūras, braucam arī uz Rīgas muzejiem. Galvenais, lai interese par mākslu, kas bijusi bērnībā, pusaudža gados nepazustu," viņa saka, piebilstot, ka atšķirībā no jaunajiem mūziķiem, bērniem, kuri apgūst mākslas pamatus, piedalīšanās konkursos nav obligāta.

"Taču, ja mēs gribam, lai audzēkņi vairāk sasniegtu, konkurss ir ļoti labs stimuls pacensties. Tāpēc ar grafikas darbiem bijām konkursā "Siguldas līnija" un iesniedzām ideju skices starptautiskajam konkursam Tallinā. Tas ir ļoti svarīgi diviem vecākās grupas zēniem – Lūkasam Polim un Dāvim Sargūnam, kuru mērķis ir mācīties Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā," viņa stāsta, pieminot, ka nesen Carnikavā bijis ļoti skaists konkurss – "Mākslu duets". Tā laikā jaunie mūziķi spēlējuši, bet mākslinieki, viņos klausoties, zīmējuši. Svarīgi bijis tas, ka žūrijā bija Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, vijolnieks Raimonds Ozols, pianists, profesors Juris Kalnciems.

Esam gatavi par sevi pastāvēt

Runājot par Ropažu Mūzikas un mākslas skolas rītdienu, D. Jankovska min, ka nākamais mācību gads nesīs pārmaiņas, piemēram, tiem bērniem, kuri mācās gan mūziku, gan mākslu, proti, daudziem, iespējams, būs jāizšķiras par vienu no virzieniem, jo nodarbības abos valsts nefinansēs.

G. Darbvare piebilst, ka novada domes deputāti skolu līdz šim ir atbalstījuši, tomēr pašvaldības budžetā prioritāte vienmēr būs vidusskola un pirmsskolas izglītības iestādes. "Ja novadam nebūs pietiekami daudz līdzekļu obligātajai izglītībai, cerība atliek tikai uz cilvēkiem, kuri bērnībā paši mācījušies vietējā mūzikas un mākslas skolā un kuru bērni te mācās tagad."

"Bet tikmēr dzīve rit tālāk, un mēs gatavojamies Ziemassvētkiem. Pērn jaunie mūziķi kopā ar skolas Mākslas nodaļas audzēkņiem rādīja muzikālu uzvedumu "Sniega karaliene" ar pašu veidotām dekorācijām un videoefektiem. Šogad līdzīgs uzvedums būs novada Kultūras centrā, bet, kā tas viss izskatīsies, pagaidām lai paliek noslēpums. Varu atklāt tikai nosaukumu – "Paskaties Ziemassvētku debesīs"," teic skolas direktore.

Mākslas skolas absolvents Andrejs Planders ir aizrāvies ar Ropažu viduslaiku vēsturi un audzēkņus iepazīstina ar Ropažu pilskalnā atrastajiem priekšmetiem, izvērtējot arī to māksliniecisko vērtību.Mākslas skolas absolvents Andrejs Planders ir aizrāvies ar Ropažu viduslaiku vēsturi un audzēkņus iepazīstina ar Ropažu pilskalnā atrastajiem priekšmetiem, izvērtējot arī to māksliniecisko vērtību.