Drukāt šo lapu
06.11.2016 14:59

Sonora Vaice opereti "Jautrā atraitne" aicina baudīt ar prieku, gūstot prieku

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sonora Vaice kopā ar Nauri Indzeri. Sonora Vaice kopā ar Nauri Indzeri. publicitātes

Franča Lehāra pasaulslavenā operešu karaliene "Jautrā atraitne", pārspējot visus pasaules izrāžu apmeklējuma rekordus, skatītājus priecēs Rīgā, Kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Tā stāsta par mīlestību, kas svarīgāka par visu, liekot skatītājiem aizmirst par ikdienas rūpēm un izbaudīt mūzikas skaistumu un burvību.

– Jau 12. novembrī Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" iejutīsieties Hannas lomā slavenajā Franča Lehāra operetē "Jautrā atraitne". Vai jums un jūsu attēlotajai varonei ir kas kopīgs? Vai esat domājusi, kā rīkotos viņas vietā?


– Aktieris nevar sevi izmainīt pilnībā. Mēs varam pieņemt situāciju, režisora vadībā sameklēt jaunas krāsas vai jaunu, mums nepierastu sava varoņa atainojumu, bet arī tas būs caur mūsu pašu prizmu un tik lielā mērā, cik spēsim tam noticēt. Tāpat dzīvē ir situācijas, kad pēc kāda laika domāju, ka tagad rīkotos citādi.

Domāju, ka Hanna būtībā rīkojās pareizi... Viņa ir atnākusi atpakaļ piepildīt savu sapni un būt kopā ar Danilo. Ja nu vienīgi... viņa jau pirmajā sarunā varēja nedemonstrēt savu varenību un noklusēt aizvainojumu, kad izdzirdēja, ka Danilo miegā sauc citas meitenes vārdu. Viņi taču ilgi nav bijuši kopā, tādēļ tā īsti nebūtu par ko apvainoties.

Ak, nu kas zina, kā es domātu viņas vietā! Varbūt sastrādātu vēl lielākas muļķības... Pēc kara jau visi gudri.

– Kā jūs izstāstītu, par ko ir šī izrāde un kāds ir tās vēstījums?

– Par jautrām, muļķīgām, saviļņojošām situācijām, kas rodas, kad divi iemīlējušies cilvēki ar stāžu joprojām netiek pāri aizvainojumam un nespēj piekāpties... Vēstījums? Ir jācenšas aizvainojuma vai lielmanības apziņas dēļ nesabojāt to skaisto, ko liktenis kā dāvanu mums piespēlējis.

– Vai ir kas tāds, ko no izrādes, no varoņu attiecībām varētu mācīties vai sev gūt skatītājs?

– Domāju, ka visu jau iepriekš minēto var ņemt par mācību. Bet varbūt kāds cits uzreiz būtu izvēlējies pareizo rīcības variantu un ir pilnīgā nesaprašanā, kāpēc šajā stāstā viņi tik muļķīgi rīkojas. Nu jā, bet par pareizām situācijām jau neraksta ne operas, ne operetes. (Smejas)

– Kādēļ, jūsuprāt, šo Latvijas Operetes fondā iestudēto izrādi vajadzētu redzēt?

– Tā ir skaista izrāde, viena no slavenākajām pasaulē. Varbūt – lai vienkārši jauki pavadītu vakaru vai aizvestu savu mīļoto meiteni vai mīļoto sievu uz izrādi skaistā namā, kur skan skaista mūzika, kur ir spraigas dejas, koši tērpi, jautrs, asprātīgs, vienkāršs sižets, kurā nevienu nenogalina. Baudīt ar prieku, gūstot prieku!

Izrādes režisors – Jānis Kaijaks, diriģents – Guntars Bernāts, horeogrāfs – Alberts Kivlenieks, scenogrāfs – Ivars Noviks, kostīmu māksliniece – Jurate Jurjāne-Silakaktiņa. Lomās: Sonora Vaice, Nauris Indzeris, Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs, Jolanta Strikaite, Dainis Skutelis, Inese Jasmane-Rūrāne, Inguna Švāne, Jānis Kirmuška.