06.07.2012 13:40

Ķekavā pulcēsies podnieki no visas Latvijas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Labākie māla apstrādātāji no Latvijas un kaimiņu zemēm pulcēsies Ķekavā. Labākie māla apstrādātāji no Latvijas un kaimiņu zemēm pulcēsies Ķekavā. arhīvs

No 12. līdz 15.jūlijam Ķekavas novadā, Katlakalnā „Zvanītājos”, notiks starptautiskais podnieku festivāls ”Māla rotācija”.

Festivāls pulcēs Latvijas aktīvākos keramiķus – podniekus no dažādiem novadiem, lai dalītos sava amata prasmju noslēpumos, pieredzē un arī popularizētu šo tradicionālās kultūras mantojuma bagātību plašākam interesentu un skatītāju lokam, informē Ķekavas novada Kultūras aģentūras Amatierkustības projektu vadītāja Aija Vitmane.

Lai podnieki arī paši mācītos ko jaunu, radoši iesaistītos festivāla darbībā, meistarklases vadīs Latvijas meistari un Krievijas keramiķis Aleksandrs Poverins.

”Festivāls šogad ir ieguvis lielāku mērogu, jo 2010.gadā Duntē tika organizētas pirmās podnieku dienas ”Māla rotācija”, 2011.gadā Talsos notika otrās starptautiskās podnieku dienas ar šo pašu devīzi un tagad Ķekavas novadā šī tradīcija tiks turpināta, bet festivālam ir izvirzīti lielāki un konkrētāki uzdevumi,” tā A. Vitmane.

Viņa uzsver, ka arī šogad festivāls saglabā savu pamatmērķi – nodrošināt podnieku amata prasmju pārmantošanu, saglabāt šīs tautas mākslas tradīcijas, taču tajā pašā laikā piesaistīt un radīt interesi festivāla apmeklētājiem. Tās nav tikai māla apstrādes tradīcijas, bet arī kopīga ”Tautas zupa”, vakara ugunskuri, rotaļas, dejas un dziesmas.

Pašlaik "Māla rotācijā" savu dalību apstiprinājuši 35 Latvijas podnieki un viesi no Krievijas, Igaunijas un Lietuvas.

Festivāla programmu skatīt šeit.