Drukāt šo lapu
20.10.2016 15:23

"Bilžu" veterānu koncertā uzstāsies šāgada jubilāri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ALEX un “Opus Pro” (1986) ALEX un “Opus Pro” (1986) Normunds Mežiņš, Ojārs Martinsons, Ints Kalniņš, no “Bilžu biroja” arhīva

Festivāla "Bildes 2016" veterānu koncertā 23. oktobrī Rīgas Kongresu namā piedalīsies mūziķi, kuri uzstājušies vēl festivāla pirmsākumos, kā arī mūziķi, kas apvienojušies unikālos kopprojektos. Šogad "Bilžu" veterānu koncertu būs īpašs, jo vairākiem ar festivālu saistīti mūziķi un grupas šogad svin nozīmīgas jubilejas.

Tā Adrians Kukuvass svin 65 gadu jubileju, grupai "Pērkons" paliek 35 gadi, grupai "Opus Pro" – 30 gadi, bet "Rīgas viļņiem" šis ir 25. pastāvēšanas gads, informē "Bilžu birojs".

Rīgas Viļņi (1991)Rīgas Viļņi (1991)



"Grupa "Rīgas viļņi" ir 1991. gadā speciāli "Bildēm" radīts projekts. Mēs bijām draugi, kas spēlēja dažādos ansambļos – "ZigZag", "KRemonts", "Ģenerālis Burts" un "Ansamblis Parks", un mums kā dejotājas pievienojās trīs brīnišķīgas meitenes no Mākslas akadēmijas," atceras Juris Riekstiņš.

"No sākuma domājām, ka grupas nosaukums varētu būt "Rīgas zieds", bet tad tomēr nolēmām, ka nosaukums būs "Rīgas viļņi". Koncerts notika Anglikāņu baznīcā, un mēs programmā bijām starp mierīgākiem ansambļiem. Neviens nezināja, kas mēs īsti esam. Domāja, ka būsim akadēmiskāki, bet mēs spēlējām dzīvespriecīgu rokenrolu latviešu valodā."

Uzstāšanās patika gan publikai, gan pašiem mūziķiem, un grupa saņēmām uzaicinājumu uzstāties Mākslas akadēmijas karnevālā. "Šogad, ņemot vērā 25 gadu jubileju, spēlēsim mūsu dziesmu popūriju, kas mums pašiem ir ļoti interesanti. Mums ir 10 minūšu gara programma, kurā jāietilpst 7–8 dziesmām," gaidāmo uzstāšanos ieskicē Riekstiņš.

Harijs Zariņš un Opus Pro (1986)Harijs Zariņš un Opus Pro (1986)

 


1986. gadā festivālā "Bildes" uzsākot savu koncertdarbību, debitēja arī grupa "Opus Pro".

Ģitārists Harijs Zariņš joprojām labi atceras koncertu Rīgas Politehniskajā institūtā: "Publika bija fantastiska, koncerts aizgāja uz urrā! Toreiz vēl deva balvas, un mēs dabūjām lielo "Bilžu" spoguli, kurš joprojām ir Aleksim mājās." Koncertā Hariju Zariņu redzēsim grupas "Colt" sastāvā kopā ar Aiju Andrejevu un ALEX.

Imants Vanzovičs un Zigmars Liepiņš (1985)Imants Vanzovičs un Zigmars Liepiņš (1985)

 

Uz skatuves pēc vairāku gadu klusēšanas kāps dziedātājs Imants Vanzovičs, kurš kopā ar Zigmaru Liepiņu piedalījās vēl pašās pirmajās "Bildēs" 1985. gadā. Šogad kopā ar dziedātāju Ievu Sutugovu viņš nodziedās dziesmas "Puķu nakts" un "Septītās debesis".

"Par Ievu varu teikt visu to labāko. Viņai ir ļoti laba balss tehnika, kādu es nevienai citai latviešu jaunajai dziedātājai neesmu saklausījis. Ievai piemīt skatuvei nepieciešamais dullums. Mūsu kopējais mēģinājums Rīgas kinostudijā apliecināja to, ka jaunā paaudze ar veco paaudzi var ļoti labi sadzīvot kopā. Mūzikā nav tautību, mūzikā nav vecuma, mūzika šīs īpašības nonivelē un padara nemanāmas. "Bilžu" pasākumos ir iesaistītas vairākas paaudzes, un man ir prieks, ka "Bilžu" kopā būšanas tradīcija tiek turpināta, un mēs tiekamies kaut vai uz neilgu brīdi, " saka Imants Vanzovičs.

Imants Vanzovičs un Ieva Sutugova (2016)Imants Vanzovičs un Ieva Sutugova (2016)

 

Šogad "Bilžu" koncerta ietvaros varēs dzirdēt arī grupu "Vecās mājas", kas ir viena no pašmāju 80. gadu supergrupām.

"Tālis bija spēlējis grupās "Modo", "Eolika", "Sīpoli" un "Marana". Andis Alviķis bija spēlējis "Korpusā" un "Salve". Armands Alksnis – "Arkā" un "Credo". Es pats – "Salve", kas bija viena no septiņdesmito gadu redzamākajam progresīvā roka grupām. Kopā "Vecās mājas" sastāvā spēlējam nopietnu mūziku, ar tās palīdzību paužot dzīvē svarīgas domas," stāsta Uģis Prauliņš. "Bildēs" mūziķi plāno izpildīt "Atraidīšanas vārdus" ar Leona Brieža tekstu un Armanda Alkšņa instrumentālo skaņdarbu "Invāzija".

Vecās Mājas (1990)Vecās Mājas (1990)

 

"Bilžu" veterānu koncertā piedalīsies: Aija Andrejeva, ALEX, Harijs Zariņš un "Colt", "Dzidriņas megasistēma", "Keksi", "Pērkons", Adrians Kukuvass un "A-5", "Rīgas Viļņi", Varis Vētra, Ieva Sutugova un Imants Vanzovičs, radošā apvienība "Zvani", Ainars Virga un Roberts Gobziņš, Jānis Bukums, "Framest", Zane Dombrovska, Dita Lūriņa, Ērika Eglija muzikālajā projektā "Saldais", "Vecās mājas", "Montana", Arnis Veisbārdis un Andris Alviķis, Raimonds Tiguls un "Stiprās sievas" u.c. "Bilžu" veterānu koncertu vadīs Varis Vētra.

Jāatgādina, ka 22. oktobrī Kongresu namā notiks "Bilžu "jauno grupu un veterānu kopprojektu koncerts, bet 23. oktobrī dienā – koncerts bērniem. Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.