Drukāt šo lapu
17.08.2016 16:16

Neparastā ģimenes drāma "Kapteinis Fantastika"

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Neparastā ģimenes drāma "Kapteinis Fantastika" publicitātes

Līdz 25. augustam Siguldas kino "Lora" skatāma filma "Kapteinis Fantastika". Filmas režisors Mets Ross savā karjerā uzņēmis vien četras filmas, vairāk laika veltot aktiera darbam. Taču viņa filmas rādītas un apbalvotas dažādos festivālos, tai skaitā arī svaigākais veikums – "Kapteinis Fantastika".

Filmas anotācija vēsta: "Viņi prot vairākas valodas un ir izglītoti dažādās zinātnēs. Viņi prot medīt un rīkoties ar ieročiem. Viņi dzīvo mežā un atrodas pilnīgā harmonijā ar dabu. Un tikai apstākļu sakritība liek viņiem pamest savu paradīzi un doties uz lielo pilsētu. Kas notiks tad, kad viņi sastapsies ar civilizāciju un nāksies izbaudīt visus modernās dzīves plusus un mīnusus?"


Filmas pieteikumā lasāms, ka tā ir "komēdija, drāma", taču drāma noteikti ir dominējošais žanrs. Ja arī filmas pirmajā pusē itin bieži nākas iesmieties, vēlāk smiekliem vairs nav vietas. Drīzāk var sanākt notraukt kādu asaru.

Filma stāsta par ģimeni ar sešiem bērniem, kuri dzīvo mežā, kur, kā paši uzskata, ir izveidojuši savu mazo paradīzi. Ģimenes autoritāte ir tēvs (Vigo Mortensens), kurš izstrādājis bērniem alternatīvu audzināšanas sistēmu pretstatā mūsdienu ierastajam modelim. Ģimene kopā trenējas skriešanā, cīņas mākslā, klinšu kāpšanā, medībās, turklāt netiek aizmirstas arī intelektuālas nodarbes – bērnu zināšanas krietni pārsniedz "normālās sabiedrības" standartus.

Idilliskā dzīve izmainās, kad māte, kas ilgstoši sirgusi ar garīgu saslimšanu, aiziet no dzīves. Tēvs ar bērniem dodas uz bērēm un sastopas ar pārējiem ģimenes locekļiem, kas pret viņu dzīvesveidu izturas ar neizpratni un pat naidu. Tēvam, sastopoties ar citu dzimtas autoritāti – sievastēvu, nākas pārvērtēt, ko nozīmē būt tēvam un dot bērniem vislabāko. Piedzīvojot dažādas dramatiskas situācijas, filmas beigās ģimene tomēr atrod tādu dzīves modeli, kur visas iesaistītās puses var justies daudzmaz apmierinātas.

Kaut gan filma ilgst divas stundas, tā nevienu brīdi nešķiet pārāk lēna vai izstiepta. Filma ir īpaša ar oriģinālo sižetu, negaidītiem sižeta pavērsieniem, kā arī ar to, ka tai ir spēcīga emocionāla pēcgarša. Filmā skartās tēmas ir tādas, par ko vēl kādu laiku padomāt arī pēc filmas noskatīšanās. Stāstā nav labo un slikto varoņu, katram ir sava taisnība, savi argumenti. Ko nozīmē gatavība "reālajai dzīvei" un kādiem jābūt ideāliem vecākiem – katram drāmas varonim ir sava atbilde uz šo jautājumu.

Filma noteikti sagādās intelektuālu baudījumu tiem mākslas cienītājiem, kuri uz pasauli neskatās dogmatiski un atvērti patiesības meklēšanai dažādo viedokļu sadursmes džungļos.