Drukāt šo lapu
26.07.2016 17:13

Iznācis jauns eposa "Lāčplēsis" izdevums ar pazīstamu latviešu mākslinieku ilustrācijām

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iznācis jauns eposa "Lāčplēsis" izdevums ar pazīstamu latviešu mākslinieku ilustrācijām publicitātes

Iznācis jauns Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" izdevums ar īpaši tam radītām ilustrācijām, informēja apgāds "Jumava".Jaunajā eposa izdevumā ir iekļauti Alekseja Naumova, Helēnas Heinrihsones, Kristiana Brektes, Pauļa Liepas un Ernesta Kļaviņa mākslas darbi, kas tapuši Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Valda Villeruša vadībā. Viņš arī ir galvenais šī izdevuma mākslinieks.

Literatūrzinātnieks Ojārs Lāms pauda, ka "ikvienai kopienai – vai tā būtu reliģiska, etniska vai kaut vai darba kolektīvs – ir nepieciešamas savas uzvaras zīmes. Par tādu latvietību apliecinošu zīmi noteikti uzskatāms Andreja Pumpura no tautas teiku materiāla un laikmeta centieniem radītais varonis Lāčplēsis un arī eposs, kas vēsta par šī varoņa gaitām."

Lāms arī norādīja, ka eposs nav novietojams birokrātu veidotos plauktiņos, jo tas ir plašāks, dzīvīgāks un daudzveidīgāks par jebkuru klasifikāciju. Pamatstruktūrā tas esot vienkāršs kā šaha dēlītis, bet slēpj sevī spēku, kas sakrāts gan tautas, gan pasaules pieredzē - tas kā spēka un iedvesmas avots atgriežas pie latviešiem sarežģītos laikos.

Eksperts stāstīja, ka latviešu literatūrā vairākus gadu desmitus bija aktuāls jautājums par eposa sacerēšanu, un Pumpurs spēja piedāvāt tekstu, kas vislabākajā samēra ietvēra dzejas valdzinājumu, mīta vēstījumu un idejas par esamību, turklāt šis darbs spēja iedvesmot nākamās paaudzes.