Drukāt šo lapu
11.06.2016 09:02

Jauniešu deju kolektīvs "Katlakalns" ar tautas dejām un rokmūziku svin 20 gadu jubileju

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jauniešu deju kolektīvs "Katlakalns" ar tautas dejām un rokmūziku svin 20 gadu jubileju www.facebook.com/JDKKatlakalns

11. jūnijā divdesmito jubileju svinēs Ķekavas novada Katlakalna Tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Katlakalns". Pasākums šoreiz notiks nevis kultūras nama zālē, bet brīvā dabā – Daugavas krastā.

Koncertā "Caur deju dzīvei atplaukstam" tiks izpildītas gan jau iemīļotas dejas no Dziesmu un deju svētku repertuāra, gan jauna, īpaši jubilejas reizei sagatavota programma ar Raimonda Paula mūziku no dažādām teātra izrādēm.

20 gadi dejā

Jauniešu deju kolektīva "Katlakalns" dibinātāja un vadītāja nu jau 20 gadus ir Vita Priede, kurai deja ir darbs, aizraušanās un dzīvesveids. Jubilejas koncerts tiek plānots ar lielu rūpību – gan izvēloties un atlasot dejas, gan īpaši šai svētku reizei īrējot un uzstādot brīvdabas skatuvi atpūtas vietā "Nēģīši", Daugavas krastā. Turklāt atpūtas vietu pirms koncerta sakopuši kolektīva dejotāji, pašu spēkiem tiks uzstādīta arī skatuve. "Esam laba komanda," stāsta vadītāja.

Vaicāta par vietas izvēli jubilejas koncertam, V. Priede norāda, ka tautas nama skatuve bijusi par šauru, lai pilnvērtīgi parādītu plānotās dejas, turklāt arī skatītāju vietas šajā zālē neesot pietiekamā skaitā.

20 gadu ir ilgs laiks. Kā atklāj Vita Priede, šajā laikā kolektīvā dejojuši 140 dancotāji, daži no kuriem "Katlakalnā" dejojuši piecus un vairāk gadus — un dejo šeit vēl joprojām. Kolektīvā tiek uzņemti jaunieši no 18 gadu vecuma, tas, pēc vadītājas teiktā, ir laiks, kad cilvēki iemīlas, precas un laiž pasaulē bērnus, tāpēc jārēķinās, ka dejotāju rotācija notiks. Arī starp deju kolektīva dalībniekiem esot vairāki precēti pāri, kuri iepazinušies un saskatījušies tieši "Katlakalnā".

Vita Priede atklāj, ka vienmēr priecājas par ikvienu jaunieti, kurš dejo, dzied vai dara ko citu radošu, jo tas bagātina un pilnveido cilvēka personību, turklāt tai jaunās paaudzes daļai, kura ir aizņemta studijās, darbos un dažādos amatierkolektīvos, neatliek laika muļķībām un nelietderīgai laika pavadīšanai.

Kolektīva vadītāja neslēpj savu prieku par to, ka dejotāju līmenis šo 20 gadu laikā ir tikai audzis. Jauniešu tautas deju kolektīvs "Katlakalns" ir piedalījies arī visos Dziesmu un deju svētkos, kuri ir norisinājušies šo 20 gadu laikā, kopš kolektīvs pastāv. Šogad skatē iegūts arī pirmās pakāpes diploms. Ar šo notikumu saistās kāds solījums, ko Vita devusi saviem dancotājiem. Proti – ja "Katlakalns" dejotāju skatē iegūs pirmās pakāpes diplomu, vadītājai būšot jātaisa tetovējums. "Jāsadūšojas un solījums jāizpilda, jo viens no maniem dejotājiem strādā tetovēšanas salonā," smejoties saka Vita Priede.

Kolektīva pastāvēšanas laikā jaunieši paguvuši uzstāties arī ārpus Latvijas, dejojot gan Turcijā, gan Vācijā. Šogad plānots doties uz Ungāriju, lai piedalītos starptautiskā tautas deju konkursā.

Tautas dejas, teātris un rokmūzika

V. Priede atklāj, ka liela daļa kolektīva dejotāju prot ne tikai dejot, bet arī spēlēt teātri, dziedāt un spēlēt mūzikas instrumentus, un šie jauniešu talanti tiks izmantoti, arī gatavojot jubilejas pasākumu "Caur deju dzīvei atplaukstam".

Šoreiz koncerts tiek veidots trijās daļās – pirmajā daļā kopā ar dejotājiem muzicēs Ķekavas vokālais ansamblis "Jūti", otrais koncerta bloks būs veltīts teātrim – deju kolektīvam uz skatuves pievienosies Iļģuciema teātra studija "Rampa", izspēlējot etīdes no dažādām izrādēm, bet trešā pasākuma daļa tiks aizvadīta Līgo svētku zīmē un dancotājiem pievienosies rokgrupa "Ability", kuras solists dejo šajā kolektīvā.

Pirmajā koncerta daļā būs skatāmas jau pazīstamas un iemīļotas dejas no Dziesmu un deju svētku repertuāra, kā piemēram, "Pie Dieviņa gari galdi". Šoreiz šī deja būs īpašs veltījums kolektīva "Katlakalns" bijušajam dejotājam, kurš pirms dažiem gadiem gājis bojā nelaimes gadījumā.

Otrajā koncerta blokā, kas tiks aizvadīts teātra noskaņās, pirmo reizi publikai tiks atrādītas horeogrāfes Sandras Keiseles dejas, kas iestudētas, izmantojot Raimonda Paula komponēto mūziku dažādām teātra izrādēm. Kā stāsta Vita Priede, šīs dejas ir samēra vienkāršas, bet ļoti jautras un lustīgas, kas savukārt radīs citu noskaņu nekā koncerta pirmais bloks. Pasākuma noslēgumā Līgo sadaļā skatītāji varēs vērot dejas, kas tikušas sagatavotas Pierīgas sadancošanas svētkiem, savijot tās kopā ar rokmūziku.

Vita priecājas, ka deju kolektīvs ir salīdzinoši mazs, tāpēc jubilejas koncertā nevienam nebūs jāstāv malā, dejot varēs visi! "Mēs esam amatieru deju kolektīvs, dejotprieks ir pirmajā vietā, mans pienākums ir nodrošināt to, ka ikvienam ir iespēja dejot!"