Drukāt šo lapu
28.05.2016 14:53

Pierīgas sadancošanas svētki Baldonē pulcēs visu bijušo Rīgas rajonu

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas sadancošanas svētki Baldonē pulcēs visu bijušo Rīgas rajonu Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvalde

4. jūnijā notiks Pierīgas sadancošanas svētki. Šoreiz par svētku "Atkal vienā vainagā" norises vietu izvēlēta Baldones estrāde. Kopā pulcēsies un dejā vienosies 52 amatieru deju kolektīvi no visas Pierīgas teritorijas.

Atkalsatikšanās dejā

Kā atklāj Pierīgas sadancošanas svētku virsvadītāja Gunta Skuja, pasākums iecerēts, lai apvienotu bijušā Rīgas rajona dejotājus, kuri šobrīd sadalīti divos deju apriņķos – Siguldas un Pierīgas, bet šie sadancošanas svētki saved visus kolektīvus atkal kopā.

Ideja radusies, jo šis gads dejotājiem esot "tukšais gads", proti, nav valstiska mēroga deju pasākumu, šogad nenotiek arī Dziesmu un deju svētki. Sadancošanas koncerts kalpojis kā stimuls un vēlme darboties lielai daļai Pierīgas amatieru deju kolektīvu, jo dejot un piedalīties pasākumos vēlas ikviens pašdarbnieks.

G. Skuja norāda, ka pasākumā dejos visu vecumu dejotāji – sākot ar jauniešiem un beidzot ar senioriem, jo latviešu tautas dejas savā bagātībā ir piemērotas ikvienam dancotājam, arī vecākajai paaudzei. Uzstāsies gan tādi kolektīvi, kas skatēs un Dziesmu un deju svētkos ieguvuši pirmās pakāpes diplomus, gan tādi pašdarbnieki, kuri dejo tikai savam priekam.

Baldone par pasākuma norises vietu izvēlēta plašās estrādes dēļ, kur uz skatuves vienlaikus var uzstāties vairāki kolektīvi. Arī novada pašvaldība, sadarbojoties ar Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldi, izrādījusi iniciatīvu un atsaucību deju svētku rīkošanā.

Pašdarbnieks – tas ir dzīvesveids!

Sadancošanas svētku režisore Inta Vidže stāsta, ka Baldonē vērienīgs deju koncerts noticis laikā, kad administratīvi beidzis pastāvēt Rīgas rajons, toreiz sadejošanās pasākums bijis kā simboliskas atvadas no vecā teritoriālā iedalījuma. Toreiz Pierīgas dejotāji sanākuši kopā ar devīzi "Visi vienā vainagā". Tā kā šis deju lielkoncerts būs atkalredzēšanās, arī nosaukums izvēlēts atbilstošs—"Atkal vienā vainagā". Baldones estrādē 4. jūnija vakarā uz skatuves kāps gandrīz pusotrs tūkstotis pašdarbnieku.

I. Vidže piebilst, ka dejotāju aktivitāte esot necerēti liela, praktiski visi Pierīgas deju kolektīvi Siguldas apriņķa deju virsvadītājas Guntas Skujas aicinājumam piedalīties svētkos arī atsaukušies. Pateicoties lielajam dancotāju skaitam, koncerts būšot vērienīgs – ir dejas, kurās uz skatuves vienlaikus uzstāsies pat 14 dažādi kolektīvi. Vidžes kundze norāda, ka nav divu kolektīvu, kuriem būtu vienādi tautas tērpi, un tas nozīmē, ka koncerts būs arī vizuāli iespaidīgs – skatītājiem būs iespēja aplūkot dažādas tautas tērpu variācijas visā to krāšņumā.

Vaicāta, kāpēc viņasprāt, pasākumam pieteicies tik liels skaits dejotgribētāju, režisore atbild – cilvēki grib dalīties skaistajā, sabiedrība ir nogurusi no nemitīgajām negācijām un sliktajām ziņām. Pietrūkst kopā būšanas, priecāšanās. Deja, dziesma, teātris—šīs lietas vieno visu vecumu un sociālo slāņu cilvēkus. Turklāt, pašdarbnieki esot īpaša cilvēku kategorija, tā esot sava veida diagnoze.

"Nedodiet dejotājiem ēst, galvenais – atļauj uzstāties," smejoties piebilst pasākuma rīkotāja.