Drukāt šo lapu
18.05.2016 13:55

"7 piedzīvojumi Garkalnē" – tapusi filma par Pierīgas novadu

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"7 piedzīvojumi Garkalnē" – tapusi filma par Pierīgas novadu ekrānšāviņš no youtube.com

Sestdien, 21. maijā, pirmizrādi piedzīvos filma par Garkalnes novadu. Tas ir stāsts par divām meitenēm – Martu Mariju Silāri un Sintiju Gērmani, kuras izdomājušas veidot dokumentālo filmu par interesantiem cilvēkiem no Garkalnes novada.

Par šīs filmas varoņiem kļūst komponists Mārtiņš Brauns, hokejists Kaspars Daugaviņš, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Latvijas Zirgaudzētāju biedrības prezidents Edgars Treibergs, animācijas filmu režisors Jānis Cimmermanis, jāšanas sporta entuziaste Laura Luīze Leinerte un antīko auto restaurētājs Roberts Cimmermanis.


Piedzīvojumus meklē Garkalnē

Filmas režisors Ainārs Mūrnieks stāsta, ka sākotnēji iecerējis veidot filmu par pazīstamā Kubas revolucionāra Ernesto Če Gevaras dēlu, bet galu galā tomēr nolēmis pievērsties vietējiem cilvēkiem. Ideja par Garkalni radusies nejauši – režisors racionāli plānojis, ka jāfilmē Rīgai vistuvākajā novadā, lai samazinātu filmēšanas izmaksas. Izrādījies, ka Garkalnē dzīvo vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki. Turklāt filma ataino ne tikai novadu, bet arī interesantos iedzīvotājus, kas tajā mājo, un katrs no šiem cilvēkiem ir ievērojams savā pārstāvētajā profesijā vai darbības jomā.

Intervētāju lomās Ainārs Mūrnieks vēlējies redzēt tieši bērnus, nevis profesionālus žurnālistus vai aktierus. Režisors piebilst, ka bērnu līdzdalība filmā šķitis būtisks faktors, kas piešķirtu darbam citu dimensiju, jo bērniem nav priekšstatu vai stereotipu par to, kā jārunā ar cilvēkiem. Bērni ir atklāti, patiesi un nesamāksloti, viņi nepiešķir nozīmi intervējamā sociālajam vai materiālajam stāvoklim, līdz ar to sarunas raisās dabiski un nepiespiesti.

Ar filmas galveno varoni Martu Mariju Silāri režisors saticies nejauši. Meitenes vecmāmiņa ir teātra režisore Dita Balčus, kas ir sena Aināra Mūrnieka paziņa. Ciemojoties Ditas Balčus teātrī, režisors iepazinies ar Martu. Uzreiz bijis skaidrs – šī ir īstā meitene jaunajai filmai. Projekta veidošanas procesā A. Mūrnieks pārliecinājies, ka izdarītā izvēle bijusi pareiza un meitene ir talantīga.

Aktrise ar filmēšanās pieredzi "Titānikā"

Marta Marija Silāre ir tikai 10 gadus veca, bet jau šobrīd ir pārliecināta, ka nākotnē būs aktrise, kura turklāt arī spēlēs čellu. Meitene pirmo reizi filmējusies jau četru gadu vecumā vērienīgajā BBC veidotajā mākslas filmā "Titāniks". Bijuši arī citi epizodiski darbiņi kino jomā un filmēšanās pašmāju lielveikala reklāmā.

Marta atzīst, ka filmējoties ieguvusi jaunu pieredzi un vēlreiz pārliecinājusies, ka aktrises profesija ir domāta viņai. Vaicāta, vai nav kautrējusies runāt ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, meitene atbild: "Jutos brīvi un labi, viņi taču ir tādi paši cilvēki kā mēs!"

Piedzīvojumi turpināsies!

Filmas "7 piedzīvojumi Garkalnē " režisors Ainārs Mūrnieks atklāj, ka filmai paredzēts turpinājums – gan par Garkalnes novada iedzīvotājiem, gan par cilvēkiem no citiem reģioniem. Turklāt filmas turpinājumos filmēsies ne tikai prominentas personas, bet arī novadu iedzīvotāji, kuri dara izcilas lietas savā sfērā, taču paši nereklamē sevi un savu darbu.

Kā norāda režisors, šādu cilvēku Latvijā netrūkstot. Viena no pilsētām, uz kuru iecerēts doties filmēt, ir Ogre. Režisors cer, ka turpinās darbu kopā ar Martu Mariju Silāri, filmas operatoriem un pārējiem veidotājiem, jo izveidojusies radoša un darboties spējīga komanda.

Filmas "7 piedzīvojumi Garkalnē " pirmizrāde paredzēta 21. maijā plkst. 19 Garkalnes novada kultūras centrā "Berģi".