Drukāt šo lapu
17.05.2016 15:23

Muzeju nakts Turaidā – "Šonakt gadsimti durvis ver"

Autors  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Muzeju nakts Turaidā – "Šonakt gadsimti durvis ver" publicitātes

Šogad Turaidas muzejrezervāts 21. maijā no plkst. 19.00 līdz 01.00 aicina ikvienu piedalīties "Muzeju nakts" akcijā, lai iepazītu vēstures stāstus, materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu, aktīvi iesaistītos izziņas piedzīvojumā.

Afiša: Muzeju nakts pasākumi Pierīgā


Šī gada "Muzeju nakts" tēma Latvijā ir "Durvis", un Turaidas muzejrezervāta programmas nosaukums "Šonakt gadsimti durvis ver". Turaidas muzejrezervāts aicina vērīgi aplūkot durvis – tās atver ceļu uz dažādiem gadsimtiem, tās atver skatu uz cilvēka iekšējo pasauli, tās ir liecība par amatnieku veikumu citos laikos, par skaistuma, vērtību un drošības izpratni.

Arī nemateriālais kultūras mantojums glabā atziņas par durvīm cilvēka dzīvē – gan tām, kas viegli veras, gan tām, kas vienmēr paliek mums slēgtas, gan tām, kuras glabā jūtu pasaules noslēpumus. Durvis jāgrib un jāmāk atvērt. Ar īsto atslēgu, ar interesi, izziņas vēlmi un labvēlību. Durvis uz vēsturi, durvis uz pasauli, durvis uz saprašanos.

Muzeju nakts programma Turaidā:

19.00 – 01.00 – Atvērtas ekspozīcijas Turaidas mūra pilī, baznīcā, dārznieka mājā un muižas saimnieciskās apbūves centra ēkās.

Izstādes:

"Ceļā uz Latvijas valsti"– muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē
"Durvju anatomija" – Turaidas muzejrezervāta krājuma izstāde muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā
"Durvis uz dvēseli" – Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrības biedru mākslas darbi pils ziemeļu tornī
"Turaida Indriķa hronikā" – brīvdabā pie Turaidas pils

19.00 – 22.00 – Orientēšanās spēle "Atrodi 7 īpašās durvis Turaidā!". Sākums pie Turaidas muižas vecās dzīvojamās mājas.

19.00 – 22.00 – Viduslaiku spēles mazajiem un lielajiem. Turaidas pils pagalmā.
19.00 – 20.00 – Deju koncerts zālienā pie ābolu klētiņas, dejo Siguldas deju kolektīvi "Purenīte", "Vizbulīte" un Allažu "Ķimenīte".
20.00 – 21.00 – Ekskursija "Ko vēsta ēku durvis Turaidā?" kopā ar galveno speciālistu Egīlu Jemeļjanovu Sākums Turaidas pils pagalmā.
21.00 – 21.30 – Stāsts "Durvis Rīgā divu gadsimtu garumā" kopā ar TMR Atbalsta biedrības biedru, vēsturnieku Paulu Gailīti Turaidas pils ziemeļu tornī.
21.30 – 22.15 – Svētbrīdis Turaidas baznīcā, mācītājs Didzis Seržāns, piedalās Allažu sieviešu vokālais ansamblis "Liepavots".
22.15 – 23.00 – Viduslaiku dejas kopā ar seno deju grupu "Ballare" Turaidas pils pagalmā.
23.00 – 00.00 – Dziesminieka Ulda Kākuļa koncerts "Tu manās durvīs" Turaidas pils pagalmā.
22.00 – 01.00 – Gaismu raksti "Pils stāsti" Turaidas pils pagalmā.

Dalība bez maksas.