Drukāt šo lapu
19.04.2016 13:53

Koncertzāles "Baltais flīģelis" jaunā vadītāja: Turēsim latiņu augstu

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Koncertzāles "Baltais flīģelis" jaunā vadītāja: Turēsim latiņu augstu no privātā arhīva

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" no aprīļa darbu ir uzsākusi koncertzāles vadītāja Jolanta Bimbere. Muzikālo izglītību ieguvusi Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, šobrīd J. Bimbere studijas turpina Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas doktorantūrā.

Koncertzāles vadītājas līdzšinējā profesionālā darbība ir daudzveidīga – J. Bimbere strādājusi VSIA "Latvijas koncerti" bērnu un jauniešu koncertu producentu komandā, iesaistījusies jaunās mūzikas festivāla "Arēna" un "Impresario Baltica" radošajās norisēs, darbojusies arī citos vērienīgos projektos. Lielu pieredzi J. Bimbere guvusi Latvijas Dabas muzejā, strādājot sabiedrisko attiecību jomā.


Aicinājām koncertzāles vadītāju uz sarunu, lai uzzinātu ko vairāk par plānotajiem darbiem jaunajā amatā.

– Vai esat siguldiete?

– Nē, esmu dzimusi un augusi Rīgā, taču Siguldā dzīvo daudzi mani radi un draugi, turklāt tā ir netālu no manas mīļākās pilsētas Latvijā – Līgatnes. Savulaik esmu apmeklējusi koncertzāli "Baltais flīģelis" gan kā klausītāja, gan kā mākslinieks. Esmu šeit tulkojusi angļu komponista Džona Palmera lekciju, sadarbībā ar "Latvijas koncertiem" uzstājāmies šeit ar bērnu koncertiem.

Arī skolas laikā, esot jauniešu kora "Kamēr..." sastāvā, uzstājāmies ar koncertprogrammu sadarbībā ar Gidonu Krēmeru. Tieši nesen atcerējos, kā 19 gadu vecumā šeit pirmoreiz ierados, apbrīnoju šo skaisto ēku, priecājos par brīnišķīgajiem solistiem un sadarbību ar G. Krēmeru. Tas ir ļoti spilgti palicis man atmiņā.

– Kāds ir jūsu redzējums par koncertzāles turpmāko attīstību?

– Šobrīd esmu nolēmusi mazliet eksperimentēt, piedāvājot dažādību koncertzāles repertuārā. Vēlos iepazīt publikas gaumi, piedāvāt arī neparastus projektus, saprast robežas, tādēļ būs gan vieglāka žanra mūzika, gan akadēmiski priekšnesumi. Šobrīd analizēju datus par iepriekšējo koncertu apmeklētību, lai izprastu tendences.

Ir ļoti svarīgi, lai koncerti būtu apmeklēti, un katrs klausītājs ir vērtīgs, lai kultūras dzīve varētu notikt ar augstas kvalitātes zīmi. Svarīgi, lai koncerti būtu mākslinieciski augstā kvalitātē neatkarīgi no žanra. Tāpat jāpiedomā pie citām ne mazāk svarīgām detaļām, kas veido labu koncertu, piemēram, gaismu un skaņas kvalitātes.

Manuprāt, koncerta apmeklētājiem vajadzētu arī nodrošināt iespēju iegādāties dzērienus un uzkodas, kas līdz šim tā nav bijis. Kopumā vēlos panākt, lai klausītājiem katrs koncerta apmeklējums būtu notikums ar lielo burtu, kas palīdzētu atslēgties no ikdienas un ko varētu izbaudīt līdz vissīkākajai niansei. Tāpat domāju izveidot sistēmu, lai klausītājus savlaicīgāk informētu par plānotajiem pasākumiem.

– Kā notiek "Baltā flīģeļa" koncertprogrammas izstrāde?

– Vērojot šejienes kultūras dzīvi, redzu, ka pasākumi tiek profesionāli organizēti visa Siguldas novada kontekstā. Man tiešām ir liels prieks pievienoties Siguldas kultūras cilvēku kolektīvam, tādēļ arī turpmāk darbosimies kā komanda, sekosim līdzi, lai vienā dienā nepārklājas vairāki lieli pasākumi. Saturiski "Baltā flīģeļa" pasākumu programma ir vairāk mana atbildība, tāpēc centīšos strādāt tā, lai koncertzāles klausītājs no mums aizietu bagātāks.

– Vai "Vidzemes koncertzāle" Cēsīs ir jūsu konkurents?

– Ar "Vidzemes koncertzāli" konkurēt nav mūsu uzdevums. Protams, sekosim līdzi, lai abās koncertzālēs nav vienas un tās pašas norises ar neilgu laika starpību, taču "Balto flīģeli" es vairāk redzu kā platformu, kur klausītājs kamerformātā var izglītot sevi, iepazīt un izvērtēt dažādus māksliniekus, lai pēc tam, ejot uz lielajām koncertzālēm, jau spētu novērtēt kvalitatīvus notikumus. Koncertzāle ir tikai telpa, svarīgi ir cilvēki – mākslinieki, klausītāji, organizatori... Tā ka turēsim latiņu augstu un cerēsim, ka viss izdosies!