17.06.2012 11:00

FOTOREPORTĀŽA: Ziedošie svētki Krimuldas muižā

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTOREPORTĀŽA: Ziedošie svētki Krimuldas muižā Ilze Ratniece

Sestdien, 16. jūnijā, Krimuldas muižā notika vērienīgi Dārza svētki, ar kuriem tika atzīmēta muižas ēkas 90 gadu jubileja.

Svētkus atklāja diriģenta Andra Muižnieka vadītais Siguldas Mākslu skolas audzēkņu pūtēju orķestris "Sudrabskaņa". Svētku laikā notika peoniju izstāde, muižas atjaunotās strūklakas atklāšana, studijas "Flora+" dalībnieču Ziedu tērpu parāde, mākslinieces Vilijas Jansones gleznu izstādes atvēršana.

Krimuldas novada Tautas teātris spēlēja brīvdabas izrādi "Īsa pamācība mīlēšanā". Svētku noslēgumā kopā pulcējās Krimuldas sanatorijas bijušie un esošie darbinieki, lai pakavētos atmiņās par sanatorijas dzīvi daudzu gadu garumā.

Peoniju izstādi bija interesanti aplūkot, klausoties pasaulslavenā selekcionāra Aldoņa Vēriņa stāstījumu par šiem ziediem. Viņa paša dārzā ziedot 300 no pasaulē sastopamajām 8 000 peoniju šķirnēm. Vēriņa kungs joprojām nodarbojas ar jaunu šķirņu selekciju.

Ilgus gadus viņš bija pazīstams Latvijā un pasaulē kā gladiolu un īrisu audzētājs, bet nu jau 10 gadus viņa iecienītākais zieds ir tieši peonija. Pašlaik selekcionārs raksta grāmatu par peonijām, tai klajā jānāk 2014.gada 6. janvārī, ar humoru Aldonis Vēriņš piebilda, ka visus klātesošos jau tagad aicina uz grāmatas atklāšanas svētkiem, ja vien tik ilgi izdošoties nodzīvot.

Vilijai Jansonei ļoti emocionāls bija izstādes atklāšanas brīdis. Māksliniece ik pa laikam notrauca asaras, klausoties sveicēju sirsnīgos vēlējumus saglabāt spēku un izturību, vēl ilgi sajust smaržu ziediem gan pašas dārza, gan fantāzijā. Māksliniece sacīja, ka "galvenais ir strādāt, strādāt un strādāt. Ja visi strādās, tad arī viss būs labi."