Drukāt šo lapu
15.06.2012 16:56

Bijušais bērnunams Mercendarbes muiža palēnām atgūst aristokrātisko garu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušais bērnunams Mercendarbes muiža palēnām atgūst aristokrātisko garu Krišjānis Grantiņš

Baldones novada domes priekšsēdētāja daudz laika pavadījusi veikalos, meklējot interjeram pieskaņotas lustras, ko izdemolējuši bērnu nama pusaudži.

Mercendarbes muiža piederēja Kurzemes hercogam Pēterim Bīronam, kad 1786. gadā to no viņa ar zemi un apkārtnē esošajiem ezeriem nopirka Baldones baznīcas priekšnieks, barons Frīdrihs Georgs fon Līvens.

Fon Līvenu dzimtas pārstāvji muižu pārvaldīja līdz par repatriācijai Pirmajā Pasaules kara laikā. Muižas ēku skaistajā mežu ielokā izmantoja kā medību pili, īpaši populāras bijušas pīļu medības, par ko liecina arī muižas nosaukums.

No 1939. gada līdz pat 2012. gada martam muižā bija bērnu nams, kam bijuši vairāki apsaimniekotāji. Kopš Rīgas rajona padomes likvidēšanas 2009. gadā, Mercendarbes muiža ir Baldones pašvaldības īpašums. Par arhitektūras pieminekļa turpmāko likteni jautājām novada domes priekšsēdētājai Karinai Putniņai.

"Kopš marta baroka stila muižas ēku uzturam un iespēju robežās tajā veicam remonta darbus, jo bērnu nama laika sekas nākas diezgan grūti novērst. Martā daudz staigāju pa Rīgas veikaliem, meklējot vēsturiskās ēkas interjeram pieskaņotas lustras, ko bērnu nama pusaudži naturāli bija izdemolējuši. Jālabo bija mēbeles, ko bērni bija gluži vienkārši salauzuši.

Pēc kataloga piemeklējām krāsu toņus, lai atgrieztu pienācīgu izskatu restaurētajām sienām. Nācās atjaunot tapetes, kas kāpņu telpā bija noplēstas. Jāmaina arī lamināts, kas likts 90. gadu otrā pusē un ir nokalpojis savu laiku. Mums paveicās, ka no bankas, kas likvidēja savu viesu namu, dabūjām konferenču galdu un mīkstās mēbeles. Jā, tās ir lietotas, bet labākas nekā bērnu salauztās. Līdz ar to vairākas telpas mums jau ir izdevies aprīkot."

Muižas ēkai vajadzīgs arī fasādes remonts, jo vietām birst apmetums, jāliek jauni koka logi. Taču daudz sarežģītāk būs sakopt ēkas sētas pusi, kur bērnunama darbinieku vajadzībām pils tuvumā padomju laikā uzbūvētas vairākas daudzdzīvokļu mājas, kas apaugušas ar šķūnīšiem, būdiņām un mazdārziņiem.

Karina Putniņa skaidro, ka Baldones deputātiem vēl nav skaidras vīzijas par ekskluzīvā nama nākotni. "Varu pateikt, ka viesu nams, kur rīkot kāzas un banketus tur noteikti nebūs, jo muižas ēkai ļoti tuvu atrodas vairākas daudzdzīvokļu mājas un var rasties problēmas. Sakarā ar attīstības programmas izstrādi, bijām sarīkojuši prāta vētru, kurā piedalījās Mercendarbes namu iedzīvotāji, bērnunama bijušie darbinieki un domes deputāti. Ņemot vērā izskanējušos viedokļus, muižas ēku varētu izmantot kultūras un izglītojošiem pasākumiem. Tur varētu rīkot koncertus, seminārus un konferences."