Drukāt šo lapu
15.02.2016 17:05

Salaspils bibliotekāri rāda savu novadu un iedvesmo kolēģus darīt to pašu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izstādes "Mana novada pieturzīmes” veidotājas – Salaspils novada bibliotēkas lasītavas vadītāja Maruta Birzniece (no kreisās) un bibliotekāre Ilze Zariņa, iedvesmojušās no Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstādes "Latvijas pilsētas grāmatās un digitālajās kolekcijās”, radīja savu Salaspils kultūras kanona ainu un aicināja pievienoties citus Pierīgas bibliotekārus darīt to pašu. Izstādes "Mana novada pieturzīmes” veidotājas – Salaspils novada bibliotēkas lasītavas vadītāja Maruta Birzniece (no kreisās) un bibliotekāre Ilze Zariņa, iedvesmojušās no Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstādes "Latvijas pilsētas grāmatās un digitālajās kolekcijās”, radīja savu Salaspils kultūras kanona ainu un aicināja pievienoties citus Pierīgas bibliotekārus darīt to pašu. Einārs Binders

Iedvesmojoties no Latvijas Nacionālās bibliotēkas ceļojošās izstādes "Latvijas pilsētas grāmatās un digitālajās kolekcijās", Salaspils novada bibliotēka sadarbībā ar 39 Pierīgas reģiona publiskajām bibliotēkām izveidojusi fotoizstādi "Mana novada pieturzīmes". Tās vadmotīvs – kultūras kanons novadā.

Salaspils novada bibliotēkā šobrīd apskatāma izstāde, kurā redzamas visu Pierīgas novadu kultūrzīmju vizītkartes ar vēsturiskajām ēkām, ainavām un ievērojamākajiem novadniekiem, kādas tās izveidojuši novadu bibliotekāri.


Kā pastāstīja Salaspils novada bibliotēkas lasītavas vadītāja Maruta Birzniece, vasarā Salaspilī bija apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas ceļojošā izstāde "Latvijas pilsētas grāmatās un digitālajās kolekcijās".

"Mēs padomājām, sak, bibliotēkā rādām visu Latviju, bet paši savu Salaspili ne! Tā nu nolēmām izveidot vienu planšeti, kurā atspoguļot to, kāds ir mūsu novada kultūras kanons bibliotekāra skatījumā. Tā kā par Salaspili ir izdota brīnišķīga Lilitas Vanagas grāmata "Salaspils novads. Gadsimtu hronoloģija 9. g. t. p. Kr. – 21. gs." un ir vairāki labi novērtēti bukleti, mēs negribējām atkārtoties un tēmu nedaudz sašaurinājām.

Izvēlējāmies parādīt tās vietējās kultūrvēsturiskās bagātības, kas uzkrātas mūsu bibliotēkā, apvienojot tās, piemēram, ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas kolekciju "Zudusī Latvija". Mūsu gadījumā tā bija laba iespēja uz vienas planšetes parādīt Salaspils vēsturiskās ēkas, kādas tās bija gadsimta sākumā un kā šīs celtnes izskatās mūsdienu vidē," teica M. Birzniece.

"Tā kā bibliotekārs ir aicināts glabāt sava novada kultūras vērtības, mums īpaši nevajadzēja pierunāt kolēģus citu Pierīgas novadu bibliotēkās piedāvāt savu skatījumu uz novadiem, kuros viņi dzīvo, lai kopīgi izveidotu šo izstādi. Protams, citu novadu planšetēs atšķiras kolēģu redzējums un izpratne, kas ir svarīgs viņu tuvākajā apkārtnē.

Vieniem, piemēram, Saulkrastu kolēģiem, svarīgāk šķitis likt uzsvaru, parādot novada ievērojamos cilvēkus, Stopiņu novads piedāvājis kultūras kanonu latvisko rakstu zīmēs, savukārt Inčukalna bibliotēka pavēstīja, ka tai apritējuši 70 gadi, atspoguļojot bibliotēkas jubileju," iepazīstinot ar ekspozīciju, pastāstīja lasītavas vadītāja.

Kā piebilda M. Birzniece, aprīlī, tradicionālās Bibliotēku nedēļas laikā, tiks rīkots bibliotekāru ideju tirgus, un Pierīgas bibliotēkas tajā piedalīsies ar šo Pierīgas novada kultūras kanona izstādi, aicinot arī pārējos Latvijas bibliotekārus meklēt, atrast un parādīt interesanto savā novadā.

Izstāde "Mana novada pieturzīmes" Salaspils novada bibliotēkā būs apskatāma līdz 15. aprīlim. Pēc tam tā ceļos tālāk uz citām Pierīgas bibliotēkām, ļaujot vispirms jau Pierīgas reģiona iedzīvotājiem savdabīgā veidā ieraudzīt atšķirīgo un unikālo kā savā sētā, tā kaimiņos.