Drukāt šo lapu
01.12.2015 16:02

Par Raini un Aspaziju bērniem un jauniešiem stāstīs kino valodā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlā: "Pūt, vējiņi (1973) Režisors Gunārs Piesis, Rīgas kinostudija. Attēlā: "Pūt, vējiņi (1973) Režisors Gunārs Piesis, Rīgas kinostudija. Aivars Čakste. Rīgas Kino muzeja krājums.

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu, Rīgas Kino muzejs bērnus un jauniešus iepazīstinās ar abu latviešu literatūras klasiķu atspoguļojumu kino un viņu literāro darbu ekranizācijām, portāls "Apriņķis.lv" uzzināja muzejā.

Muzeja piedāvātās izglītojošās programmu "Rainis un Aspazija kino" galvenais mērķis ir saistošā veidā parādīt skolas vecuma bērniem un jauniešiem latviešu literatūras klasiķu Raiņa un Aspazijas personības un viņu darbus audiovizuālās mākslas interpretācijā.

Pavisam kopā ir izveidotas trīs dažādas nodarbības atšķirīgām vecuma grupām – no sākumskolas līdz pat vidusskolas vecumam. Divas no nodarbību tēmām piedāvā koncentrētu ieskatu Raiņa un Aspazijas personību atainošanā kino, uzsverot viņu nozīmi latviešu kultūras kontekstā, savukārt trešā – ekranizēto darbu muzikālais aspekts – ļauj vairāk iepazīt audiovizuālā medija skaņas iespējas un pielietojumu. Papildus mērķis šīm izglītojošajām nodarbībām ir parādīt skolēniem un skolotājiem, cik saistoši var integrēt audiovizuālo kultūru mācību procesā, tādējādi dažādojot mācību veidus un materiālus.


Sākumskolas un 5.–9. klašu skolēniem paredzētās nodarbības "Raiņa un Aspazijas darbu ekranizācijas" laikā skolēni varēs vērot Raiņa un Aspazijas dzejoļu ekranizācijas animācijas filmās. Lasīs abu autoru dzeju un ilustrēs to, zīmējot skices animācijas filmai, kā arī piedalīsies diskusijās par literāru darbu ekranizācijām, gūstot pārskatu par kino žanriem un animācijas filmu tapšanas procesu.

7.-9. klašu skolēniem tiek piedāvāta nodarbība "Raiņa un Aspazijas darbu ekranizāciju muzikālais aspekts". Šajā nodarbībā skolēni varēs iepazīt mūzikas un skaņas iespējas un pielietojumu, gūt ieskatu kino veidos un skaņas kino vēsturē. Skolēni nodarbības laikā, diskutējot un analizējot filmu fragmentus, izvērtēs mūzikas nozīmi Raiņa un Aspazijas literāro darbu ekranizējumos. Tāpat arī skolēniem būs jāveic radošs uzdevums – tikai ar troksni, skaņu jeb melodiju "ilustrēt" kādu Raiņa vai Aspazijas dzejoli vai radīt kopīgu muzikālo pavadījumu filmai ar dažādu skaņu palīdzību.

Savukārt vidusskolnieki aicināti apmeklēt nodarbību "Raiņa un Aspazijas biogrāfija", kuras laikā tiks demonstrēti fragmenti no mākslas un dokumentālajām filmām par abiem autoriem. Ar muzejpedagoga stāstījuma un audiovizuālā materiāla palīdzību tiks veidots hronoloģisks ieskats Raiņa un Aspazijas biogrāfijās, paverot iespēju novērtēt, kā mainījusies autoru interpretācija laika gaitā, un izvērtēt abu literātu lomu Latvijas kultūras vidē. Nodarbības laikā skolēni pildīs darba lapas, uz kurām veidos laika lineālu ar būtiskākajiem faktiem no Raiņa un Aspazijas dzīves un daiļrades.

Visas bērniem un jauniešiem domātās nodarbības notiks Rīgas Kino muzeja telpās Rīgā, Peitavas ielā 10 (ieeja no Mazās Peitavas ielas). Lai tās apmeklētu, inetesenti aicināti iepriekš pieteikties muzejā.