Drukāt šo lapu
17.07.2015 10:09

Starptautiskais akordeonistu orķestris ielūdz uz koncertiem Rīgā un Cēsīs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Starptautiskais akordeonistu orķestris ielūdz uz koncertiem Rīgā un Cēsīs publicitātes

19. jūlijā plkst.17 Rīgā, Lielajā Ģildē un 20. jūlijā plkst. 18 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notiks Starptautiskā akordeonistu orķestra XII plenēra "Tambova – Rēzekne 2015" noslēguma koncerts.

Pēdējā desmitgadē akordeona mūzikas popularitāte Latvijā ir jūtami pieaugusi. Par to liecina tradicionālie akordeonistu festivāli reģionos un Rīgā. Šie pasākumi ik gadu pulcina kopā mūsu jaunos akordeonistus – mūzikas skolu audzēkņus. Arī Starptautiskā akordeonistu orķestra aizsākumi meklējami 2004. gadā, kad Rēzeknē notika pirmā Latvijas akordeonistu vasaras nometne – plenērs. Toreiz plenērā piedalījās akordeonisti no Rēzeknes, Daugavpils, Jēkabpils, Kokneses, Cēsu, Ērgļu, Alūksnes, Baldones, Rīgas, Rūjienas u.c. mūzikas skolām.

Laikam ritot plenērā sāka piedalīties arī mūzikas augstskolu studenti no Somijas, Zviedrijas, Krievijas (Maskava, Sanktpēterburga, Dmitrova, Petrozavodska, Tambova), ar orķestri strādā diriģenti N. Abaidulova, O. Šarovs (Krievija), Jukka – Pekka Kuusela (Somija), ļaujot kāpināt izpildījuma kvalitāti, bet vienlaikus arī izvirzot augošas prasības dalībniekiem.

2013. gadā plenēra noslēguma koncerti izskanēja Jūrmalā un Rēzeknē – Latgales Vēstniecībā "Gors", ļaujot konstatēt, ka Starptautiskais akordeonistu orķestris kļuvis par kolektīvu ar tikai tam piemītošu individuālu spēles manieri, savu stilu, bet tā atskaņotie skaņdarbi piesaista ar piesātinātu skanējumu, jo mūziķu profesionalitāte ļauj diriģentiem izvēlēties sarežģītus skaņdarbu aranžējumus, radoši interpretēt populāru klasisko un vieglo mūziku.

Kaut arī uz Latvijas skatuvēm pēdējā laikā muzicējuši tādi akordeonisti kā Rišārs Galjano (Francija), Frīdrihs Lipss, Oļegs Blohs (Krievija) u.c., daudzas nišas joprojām ir tukšas. Mūziķu menedžeri virtuozi manipulē ar epitetiem "satriecošs", "brīnišķīgs", "fantastisks", pārpludinot informatīvo telpu ar īstu "zvaigžņu lietu", kamēr klausītājiem trūkst drošu orientieru.

Šodienas situācijā ikvienam būtu jāapzinās, ka mūzika ir biznesa pasaules sastāvdaļa un, ja vien pietiek finansējuma, iesācējs reperis var savam koncertam par pavadošo grupu noalgot simfonisko orķestri, bet uzlecoša šlāgerzvaigzne noīrēt koncerta telpas operas namā. Tā arī ir izvēles brīvība praksē, kas sagādājusi vilšanos ne vienam vien, bet no šādiem brīžiem var paglābt uzticēšanās savai gaumei, zināšanām un arī mūsdienu neaizstājamajam padomdevējam – internetam.

Starptautiskā akordeonistu orķestra koncerti līdz šim skanējuši Latgales reģionā, tādēļ Latvijas klausītājam tas ir mazpazīstams. Protams, ieskatu dod "Biļešu paradīzes" mājas lapa. Bet tie, kuri vēlas iepazīties ar orķestra muzicēšanas manieri tuvāk, var ielūkoties youtube.lv mājas lapā, izmantojot atslēgas vārdus "excelsusmusik", kā arī "final concert Rezekne Latvia 2014".

Galvenā intriga Starptautiskā akordeonistu orķestra plenēros ir pati koncertprogramma, jo ik gadu tā top no jauna. Tomēr dažus noslēpumus var atklāt jau šobrīd: orķestra skanējumu papildinās saksofona solo, kuru izpildīs S. Rahmaņinova Tambovas Valsts mūzikas pedagoģijas institūta prorektors, saksofonists Aleksandrs Koržovs. Šogad orķestra sastāvu veido 37 dalībnieki – studenti no Sanktpēterburgas kultūras un mākslu universitātes un S. Rahmaņinova Tambovas mūzikas pedagoģijas institūta, kā arī Zanes Ludboržas mūzikas skolas audzēkņi. Aptuveni ceturtā daļa orķestra dalībnieku spēlē N.Kravcova akordeonus – 21. gadsimta novitāti instrumenta attīstībā, un tas rada orķestrim īpašu tembrālo skanējuma nokrāsu.

Taču šo instrumentu varēs dzirdēt arī solonumuros, kurus izpildīs Sanktpēterburgas valsts kultūras un mākslu universitātes students Pjotrs Pupkovs un Vitalijs Jermačkovs, Zanes Ludboržas mūzikas skolas audzēknis, starptautisko konkursu laureāts Arkādijs Kostjukovecs.

Kaut arī orķestra programma ir emocionāli dziļa un daudzveidīga, noslēguma daļā būs arī šova pieskaņa – kopā ar klausītāju kori skanēs D. Šostakoviča Valsis Nr. 2 no Džeza svītas, bet V. Monti Čardašu uz akustiskā bajāna ar midisistēmu izpildīs Baltkrievijas jaunā akordeona zvaigzne – Vitālijs Voronko.

Diriģenti: S.Rahmaņinova Tambovas Valsts mūzikas pedagoģijas institūta rektors, akordeonists un komponists, Krievijas Federācijas nopelniem bagātais skatuves mākslinieks Romāns Bažiļins, šī paša institūta aspirants Nikolajs Bažiļins un projekta vadītāja, akordeoniste, Rēzeknes mūzikas privātskolas dibinātāja un direktore Zane Ludborža.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.