Drukāt šo lapu
13.07.2015 12:31

Ikšķilē dzirkstīs Operetes festivāls

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sonora Vaice un Ingus Pētersons Sonora Vaice un Ingus Pētersons publicitātes

Par spīti tam, ka jau 20 gadu ir likvidēts Rīgas Operetes teātris, kam šogad apritētu 70 gadu jubileja, un Latvijā izaugusi paaudze, kurai ir bijusi liegta iespēja iepazīt šo mūzikas žanru, sestdien visas dienas garumā Ikšķilē pirmo reizi notiks Operetes festivāls.

Plkst. 12 Ikšķiles luterāņu baznīcā festivālu ieskandinās koncerts "Ar mīlestību", kas būs veltījums Operetes teātra Latvijā atdzimšanai un kurā Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Jāzepa Mediņa un citu latviešu komponistu skaistākās solodziesmas dziedās solisti Evita Zālīte un Juris Vizbulis, pie klavierēm – Agija Ozoliņa-Kozlovska. Koncertā piedalīsies arī Ikšķiles mūzikas skolas 2. klases audzēkne, apdāvinātā vijolniece Amanda Patjanko.

Plkst. 14 Tīnūžu muižas pagalmā 7 km no Ikšķiles paredzēts muzikālais koncertuzvedums bērniem "Paukojam un šmaukojam", kas veltīta izcilā mūzikas autora, latviešu komponista Arvīda Žilinska 110. jubilejai. Uzvedumā skanēs daudzas tagadējo mammu un tētu iemīļotas A. Žilinska dziesmas – "Zaķēnu rīta rosme", "Kaķīts mans" un daudzas citas, kurām mūsdienīgu skanējumu piešķirs Madara Kalniņa džeza grupa. Uzvedumā piedalās Artūrs Mangulis, Emīls Kivlenieks un Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti.

Tikšanās ar nerātnajiem zaķēniem Pauku un Šmauku un citiem Ozolaines meža iemītniekiem, izteiksmīgā horeogrāfija, spilgtie kostīmi un scenogrāfija priecēs gan pirmskolas un jaunāko klašu bērnus, gan ikvienu, kam patīk jautrība un ir mīļas bērnības atmiņas. Tie, kuriem nav sava transporta, uz Tīnūžiem no Ikšķiles tautas nama plkst. 13.00 un 13.30 varēs nokļūt ar speciāli norīkotu autobusu. Jāpiezīmē, ka jau no plkst. 13 bērni ir aicināti piedalīties dažādas radošajās darbnīcās.

Plkst. 16 Ikšķiles kultūras namā paredzēta tikšanās ar operetes māksliniekiem Intu Spanovsku, Ievu Kepi, Andri Lapiņu un citiem. Draudzīgās sarunas pie kafijas tases plānots atcerēties bijušo valsts Rīgas Operetes teātri un raudzīties Latvijas operetes nākotnes aprisēs. Pasākumu vadīs muzikologi Liene Jakovļeva un Guntars Pupa. Bezmaksas ielūgumam pieteikties pa tālruni 65024130.

Plkst. 20 Ikšķiles estrādē festivāla galā koncerts, kurā skanēs populāri un labi pazīstamas latviešu un pasaules operetes klasiķu dziesmas, ārijas, dueti, ansambļi un dejas no operetēm un mūzikliem. Piedalīsies solisti Sonora Vaice, Ingus Pētersons, Jolanta Strikaite, Evita Zālīte, Latvijā dzimusī Alisa Zinovjeva no Itālijas, Dainis Skutelis, Nauris Indzeris, Marlēna Keine, Arturs Mangulis, Juris Vizbulis, Madars Kalniņš ar džeza grupu, dejotāji, orķestris un pazīstami aktieri.

Svētku noslēgumā no plkst. 23 līdz 24 – Valšu vakars Ikšķiles estrādē, kurā ikviens Johanna Štrausa un citu slavenu valšu komponistu mūzikas pavadībā varēs izdejoties pēc sirds patikas. Garlaikoties neļaus arī Operetes orķestra spēlētās polkas un galopi. Pēc Operetes galā koncerta un Valšu vakara plkst. 0.52 no Ikšķiles stacijas aties papildus vilciens Ogre–Rīga, vēsta rīkotāji.

Dienas gaitā darbosies telts, kur apmeklētāji varēs fotografēties operetes varoņu kostīmos, kā arī apmeklēt filmu seansus, izstādi un tirdziņu.

Festivāla režisors ir Valdis Lūriņš, diriģents – Guntars Bernāts, horeogrāfs – Alberts Kivlenieks, kostīmu māksliniece – Jurate Jurjāne-Silakaktiņa, scenogrāfs – Oskars Dreģis, producente – Agija Ozoliņa-Kozlovska. Operetes festivālu rīko Latvijas operetes fonds sadarbībā ar Ikšķiles novada domi.

"Pasaulē operetes festivāli ir ļoti populāri, tādi notiek arī tepat kaimiņvalstīs. Tādēļ esmu priecīga, ka Operetes festivāls beidzot būs arī Latvijā. Vēsturiskajā Ikšķiles kultūras telpā ar Operetes festivālu vēlamies vairot prieku, jauneklīgu azarta dzirksti, ienest pasaules elpu – jaunu festivāla tradīciju Latvijā, kas nākotnē kļūtu par mākslinieciski nozīmīgu kultūras fenomenu. Operete ir kā radīta vasaras atpūtai un svētkiem!" uzskata Latvijas Operetes fonda vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska.