Drukāt šo lapu
10.07.2015 17:09

Pierīgas taures skan skaļi; dziedātājus un dejotājus lietus nebiedē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas taures skan skaļi; dziedātājus un dejotājus lietus nebiedē Aivars Liepiņš un Ilmārs Znotiņš, dziedundejo.lv un svētku dalībnieku attlēli no vietnes "twitter"

Pierīgas dziedātājiem un folkloras kopu dalībniekiem lielā uzstāšanās Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos vēl tikai priekšā. Taču ceturtdien Ķīpsalas halli pieskandināja lieli un mazi pūtēji. Tāpat skaistus rakstus tautas deju lielkoncerta ģenerālmēģinājumā izdejoja vairāki tūkstoši bērnu.

Jaudīgi – tā par Ķīpsalā notikušo pūtēju orķestru koncertu "Taures sauc" teic šī pasākuma apmeklētāji. Un kā gan lai tas nebūtu iespaidīgi, ja koncerta kulminācijā Imanta Kalniņa skaņdarbu "Pūt, vējiņi" vienlaikus atskaņo 1600 flautas un mežragi, klarnetes un trompetes, taures un bungas!

Kopumā šajā pasākumā piedalījās 41 Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestris, un starp viņiem bija arī muzikanti no trīs Pierīgas novadiem – Siguldas Valsts ģimnāzijas un mākslu skolas "Baltais fīģelis" apvienotais pūtēju orķestris "Sudrabskaņa", Inčukalna novada un mūzikas skolas pūtēju orķestris, kā arī Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris, kurā muzicē arī bērni un jaunieši no Saulkrastu novada.

Ceturtdienas vakarā pirmoreiz tika izdejots arī deju lielkoncerts "Līdz varavīksnei tikt". Par laimi, pretēji šīs dienas koncertam, laikapstākļi bija labvēlīgi un lietus nelija. Dejotājus gan vēsais vasaras lietutiņš nobiedēt nevar. Piemēram, lai saudzētu pastalas, kas, lēkājot pa peļķēm, diemžēl diezgan ātri paliek slapjas, piektās klases bērni no Siguldas tautas deju kolektīva "Vizbulīte" nākuši klajā ar patenta vērtu izgudrojumu. Proti, dejotāji koncerta starplaikos pastalas no izmirkšanas pasargā, tās ievelkot gumijas "Crocs" čībās.

Savukārt koristi, kas piektdien jau no agra rīta aizvada savu otro mēģinājumu Mežaparka Lielajā estrādē, par spīti lietum dzied vēl skanīgāk un skaļāk. Turklāt šķiet, ka tautastērpu vietā koncertā var droši mugurā vilkt arī lietusmētelīšus. Kā atzīst meitenes no Zvejniekciema vidusskolas 5.–9. klašu kora – krāsainā lietusmētelīšu ņirboņa estrādē ir vairāk nekā efektīga.