01.07.2015 15:16

Pierīgas pūtēji, koristi un dejotāji Dziesmu un deju svētkiem gatavi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas pūtēji, koristi un dejotāji Dziesmu un deju svētkiem gatavi Delfi.foto.lv

Vēl dažas dienas, un vairāk nekā trīs tūkstoši Pierīgas bērnu dosies uz XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Kā atzīst portāla "Apriņķis.lv" aptaujātie kolektīvu vadītāji, jaunieši nespēj vien sagaidīt, kad tad īsti tie sāksies.

Inčukalna novada un mūzikas skolas pūtēju orķestra pārstāve Inga Freimane sacīja, ka jaunieši gaidāmajiem koncertiem gatavojas ļoti nopietni. Kopumā svētkos piedalīsies apmēram 30 jauno mūziķu.

"Daudzi no jauniešiem Dziesmu un deju svētkos jau ir piedalījušies, bet tāpat tie tiek gaidīti ar tikpat lielu sajūsmu kā pirmoreiz. Rīgā gan mēs nedzīvosim, starp mēģinājumiem un koncertiem brauksim mājās, bet tas jauniešu prieku pār svētkiem nemazina," teica I. Freimane.

Viņa norādīja, ka pirmais lielais notikums saistībā ar svētkiem ir pūtēju orķestru finālskate 7. jūlijā Lielajā Ģildē. Tajā Inčukalna pūtēji mēģinās rūjieniešiem, liepājniekiem un rīdziniekiem no Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas pierādīt, ka tieši viņi spēj dziesmu svētku repertuāru nospēlēt vislabāk.

"Mums ir liela koncertpieredze un brīnišķīgs pedagogs un orķestra vadītājs Vitālijs Ķikusts, kurš spēj jauniešus iedvesmot. Tāpēc satraukums par gaidāmo lielkoncertu Ķīpsalas hallē un finālskati nav liels," skaidroja I. Freimane.

Līdzīgi kā Inčukalna pūtēji, arī Baldones mūzikas pamatskolas 5.–9. klašu koris izvirzīts finālskatei, kas notiks 8. jūlijā. Kā norāda kora vadītāja Baiba Urka, svētkiem un it sevišķi koru kariem jaunieši gatavojas ļoti nopietni.

"Iepriekšējos svētkos Baldones mūzikas pamatskolas 5.–9. klašu koris ieguva godpilno otro vietu. Latiņa uzstādīta ļoti augstu, tāpēc gatavojamies nopietni. Šķiet, ka jaunieši paši cer, ka atkal izdosies šo panākumu atkārtot, tāpēc visi entuziasma pilni nāk uz mēģinājumiem," sacīja B. Urka.

Viņa arī teica, ka uz dziedāšanu bērni un jaunieši Baldonē nav jāskubina. Korī visi piesakoties paši – gan puiši, gan meitenes. Turklāt sparīgā vēlme dziedāt esot skaidrojama ar to, ka Baldones mūzikas pamatskolā ir spēcīgas kora tradīcijas.

Baiba Urka norādīja, ka uz mēģinājumiem Mežaparka Lielajā estrādē koristi ik dienas dosies ar autobusu, nevis dzīvos kādā Rīgas skolā. "Pirmā sadziedāšanās jeb mēģinājums Mežaparkā mums būs 9. jūlijā. Uz mēģinājumiem mēģināsim izbraukāt no Baldones. Nav jau tik tālu! Turklāt jaunieši jau pieraduši, tā darām katrus svētkus," klāstīja kora vadītāja.

Savukārt Ropažu Kultūras un izglītības centra tautas deju kolektīva "Annele" un Zaķumuižas skolēnu deju kolektīva "Garauši" vadītāja Terēza Jozefa pastāstīja, ka no Ropažiem uz svētkiem dosies vairāk nekā 60 lielu un mazu dejotāju. Turklāt daļai jauniešu šie būs jau otrie Dziesmu un deju svētki.

"Svētkiem esmu sagatavojusi trīs dejotāju grupas. "Anneles" 5.–9. klašu dejotājiem šie būs jau otrie svētki. Bet 5.–6. klašu "Garaušiem" un pašiem mazākajiem, sākumskolas dejotājiem, tie būs pirmie svētki," teica deju kolektīva vadītāja.

Viņa norādīja, ka pirmais mēģinājums "Daugavas" stadionā notiks 7. jūlijā pulksten astoņos no rīta. Tāpēc, lai paspētu uz to, dejotājiem būs jāceļas agri – jau sešos no rīta.

"Uz Rīgu brauksim agri no rīta, jo pulksten astoņos jau visiem kaujas gatavībā jābūt "Daugavas" stadionā uz pirmo mēģinājumu. Mēģinājumu grafiks dejotājiem ir saspringts, kā jau tas allaž ir bijis. Taču tas bērnu un jauniešu sajūsmu un dejotprieku nemazina. Zinu, ka, vecākie grupas dejotāji ļoti priecājas, ka šie būs pirmie svētki, kad dzīvosim uz vietas Rīgā. Viņi paši šogad to ļoti lūdza, jo galu galā tieši tā vislabāk var izjust svētku atmosfēru. Dzīvosim Upesleju internātpamatskolā. Tur mums ir atvēlēts vesels korpuss, pat divi stāvi. Taču mazie gan katru vakaru brauks atpakaļ uz Zaķumuižu pie mammām," sacīja T. Jozefa.

Ropažu deju kolektīvu vadītāja arī norādīja, ka viņai ir ļoti liels prieks, ka katrai dejotāju grupai līdzi dosies arī palīgi, jo, tā kā svētkos piedalās nevis viena dejotāju grupa, bet veselas trīs, visiem blakus viņa kā vadītāja izstāvēt nevar.

"Katrai grupai klāt ir piekomandētas divas dejotāju mammas, kuras pašas pieteicās palīdzēt. Ļoti priecājos par to, jo viena pati pie visiem izskraidīt nevaru. Viņas pieskatīs bērnus un viņu mantas, kā arī palīdzēs uz deju laukuma atrast pareizās vietas," par palīgiem priecājās T. Jozefa.

Jau zināms, ka XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos būs pārstāvēti kori, deju kolektīvi, folkloras grupas, koklētāju ansambļi, pūtēju orķestri un vizuālās mākslas pulciņi no visiem Pierīgas novadiem. Kopumā svētkos piedalīsies 3107 Pierīgas bērni.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, un tajos piedalīsies 37 890 dalībnieki no visas Latvijas.