Drukāt šo lapu
19.06.2015 16:07

Ar dokumentālu filmu godinās brīvprātīgos Latvijas palīdzības sniedzējus Ukrainai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ar dokumentālu filmu godinās brīvprātīgos Latvijas palīdzības sniedzējus Ukrainai Publicitātes

"Tilts no Latvijas uz Donbasu: kā mēs palīdzam Ukrainai" — tā saucas jaunā dokumentālā filma, kas stāsta par mūsu sniegto palīdzību konflikta plosītajai kaimiņvalstij. Filma sestdien, 20. jūnijā, pirmo reizi tiks demonstrēta publikai.

Filmā parādās gan Latvijas brīvprātīgie palīdzības vācēji, gan tās saņēmēji — Doņeckas apgabala iedzīvotāji un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīri.

"Esmu privātā kārtā vedis medikamentus un aprīkojumu Mariupoles pilsētas aizstāvjiem. Mēs pie viena safilmējām, kā šī palīdzība nonāk Nacionālās gvardes rokās, konkrēti — Svētās Marijas bataljonam. Pieredzējām artilērijas apšaudi, kad teroristu artilērija blieza pa pilsētas aizstāvju tranšejām," stāsta viens no aktīvistiem — Renārs Sproģis.

Tāpat filmā izskaidrota Ukrainas konfliktā cietušo ārstēšanas fonda darbība gan Latvijā, gan Ukrainā. Šobrīd jau trešais desmits no šāvieniem, sprādzieniem un šķembām cietušo ukraiņu atgūst veselību mūsu zemē. Pie ģimenēm Latvijā sākuši viesoties bērni, kam vecāki gājuši bojā.

Savu pieredzi filmā izklāsta domubiedru grupas "SOS Ukrainas armijai" koordinators Gatis Priede: "Mēs savus palīdzības vezumus nogādājam tieši rokās saņēmējiem — Brīvprātīgo korpusam un bataljona "Aidars" vīriem Ščastjas pilsētiņā Luhanskas apgabalā. Jāsaka, pēdējie braucieni bija visai bīstami, paši gandrīz nokļuvām zem "Grad" apšaudes. Ščastjā atrodas Luhanskas galvenā elektrostacija, kas turpina strādāt, neraugoties uz karadarbību. Tās aizstāvji ir noskaņoti pietiekami drosmīgi — viņi saka: ja vajadzēs, mēs šo vietu padarīsim par otru Doņeckas lidostu!"

Filmas pirmā noskatīšanās notiks šosestdien plkst. 12 lielajā "Jāņa Rozes" grāmatnīcā tirdzniecības centrā "Spice". Piedalīsies un pieredzē dalīsies tie, kuri uzkrājuši nupat jau gandrīz gadu ilgu pieredzi palīdzības sniegšanā Ukrainai, tajā skaitā Gatis Priede, Renārs Sproģis un Ukrainas konfliktā cietušo ārstniecības fonda aktīvisti, kā arī Latvijas Ukraiņu kongresa pārstāvji u.c.

Grāmatnīcas izvēle filmas seansam nav nejauša, jo nesen pie lasītājiem nonākusi papildtirāža žurnālista Imanta Liepiņa grāmatai "Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija — aculiecinieka stāsts". Viņš jaunajai filmai "Tilts no Latvijas uz Donbasu: kā mēs palīdzam Ukrainai" sarakstījis scenāriju. Pēc tam filma tiks piedāvāta televīzijām demonstrēšanai.