Drukāt šo lapu
06.06.2015 17:02

Atdzimst operdziedātājas Annas Ludiņas Mākslinieku dārzs Vangažos

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atdzimst operdziedātājas Annas Ludiņas Mākslinieku dārzs Vangažos Einārs Binders

Inčukalna novadā pie Gaujas tuvāk Vangažiem ir kāda brīnišķīga vieta – operdziedātājas Annas Ludiņas Mākslinieku dārzs. To dziedātāja ap savu vasaras māju "Līgotnes" sāka veidot 1964. gada pavasarī. Tagad to vēlas sakopt Inčukalna pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes dāmas, aicinot palīgā arī novada domi. Taču viss nav tik vienkārši, kā izskatās.

 Mākslinieku dārzam jāpalīdz

Annas Ludiņas Mākslinieku dārzā gluži kā Holivudas slavas alejā aug vairāk nekā 150 koki, kurus stādījuši pazīstami mākslinieki. Operdziedātājai nākamgad būs 110. dzimšanas diena, bet viņas veidotais Mākslinieku dārzs dzīvo savu dzīvi joprojām. Taču dārzs, kas novada mājaslapā minēts starp novada magnētiem, pašlaik, pieklājīgi izsakoties, prasītu vairāk uzmanības gan sava kultūrvēsturiskā slāņa dēļ, gan tāpēc, ka starp mākslinieku stādītajiem kokiem ir arī dendroloģiski retumi.

Par Mākslinieku dārza esamību pavisam nesen portālam "Aprinķis.lv" atgādināja divas kundzes – Andra Bērziņa un Ligita Šteina, kuras pārstāv Inčukalna pagasta iedzīvotāju konsultatīvo padomi. Saprotot to, ka novada dome neliek šķēršļus iedzīvotāju iniciatīvai, bet ne vienmēr to atbalsta, 2014. gada rudenī tika izveidota šī padome. Tajā pieaicināti arī citu novada mazo apdzīvoto vietu pārstāvji. Viens no padomes projektiem bija Tīrības mēnesis ar mērķi palīdzēt veciem, vientuļiem cilvēkiem.

"Tieši saistībā ar šo projektu pie mums vērsās bijušie Operetes teātra aktieri Biruta Sproģe-Kauliņa un Ivars Kauliņš ar lūgumu palīdzēt sakārtot viņiem kaimiņos esošo operdziedātājas Annas Ludiņas Mākslinieku dārzu. Aizbraucām, paskatījāmies, un kļuva skaidrs, ka ar dažu stundu darbu vien tur nepietiks, jo bija jāatjauno tiltiņi, no dārza centra pazudusī nošu atslēga. Uzrunāju ļoti daudzus cilvēkus Nacionālajā operā, Kultūras akadēmijā, arī Inčukalna mūzikas skolā un novada domē.

Mēs neatsakāmies organizēt talkas, kāda jau bija šopavasar un būs arī pirmsjāņu sestdienā, taču ir nepieciešams, lai kāds par dārzu uzņemtos pastāvīgas rūpes. Tieši pašvaldībai vajadzētu parūpēties, lai vismaz divas reizes gadā kāds dārzā izpļauj zāli un mazos krūmus. Taču talka, kurā piedalījās pussimts cilvēku, izdevās. Turpmāk atjaunosim egļu dzīvžogu, bet jau šopavasar dabūjām no Inčukalna uzņēmēja Nika Ozola stādāmo materiālu puķudobju veidošanai. Mums piezvanīja arī profesors Rihards Kondratovičs, kurš dārzam uzdāvināja rododendru, kuru ir tiesības saukt Annas Ludiņas vārdā. Un mēs esam gatavi iesākto turpināt," sacīja A. Bērziņa.

Paldies tiem, kas kaut ko dara

Uzklausījām arī Inčukalna novada domes priekšsēdētāja Aivara Nalivaiko viedokli. "Šāds dārzs ar kultūrvēsturisku vērtību neapšaubāmi vairo mūsu novada pievilcību, taču tā ir privāta teritorija. Savulaik palīdzību sakopt dārzu tā īpašniekiem piedāvāja Inčukalna tautas nama vadītāja Inga Freimane, bet kaut kādu iemeslu dēļ sadarbība pagaisa. Tagad atkal ir cilvēki, kas apvienojušies sabiedriskā organizācijā un kuri, iespējams, ar dārza īpašnieku atļauju ir gatavi to savest kārtībā.

Taču, lai šādas aktivitātes varētu atbalstīt arī pašvaldība, ir nepieciešams vienoties gan ar īpašnieku, gan ar sabiedrisko organizāciju, kas nākusi klajā ar šādu iniciatīvu. Ja mūsu starpā būtu noslēgts līgums, tad būtu arī pamats deputātu balsojumam par iespējamo palīdzību Mākslinieku dārza uzturēšanai. Ja nav līguma, bet tikai emocijas un vēlmes, es varu tikai pateikt paldies cilvēkiem, kas kaut ko labu grib izdarīt novada labā, bet tas arī viss," atzina domes priekšsēdētājs.