Drukāt šo lapu
28.05.2015 07:44

Martins Dukurs: Viss iesāktais jāizdara līdz galam

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Trešdien, tuvojoties izlaidumu laikam, izdevniecība "White Book" Nacionālajā bibliotēkā rīkoja grāmatas "Kā gūt panākumus Latvijā" atvēršanas svētkus. Tajā apkopoti 20 pieredzes bagātu cilvēku stāsti, kas apliecina, ka arī Latvijā ir iespējami lieli panākumi un grandiozi sasniegumi.

Grāmatā ar vērtīgiem padomiem dalās mūsdienu Latvijas veiksmīgās personības, tostarp siguldietis, divkārtējais olimpiskās sudraba medaļas ieguvējs skeletonā Martins Dukurs.

Grāmatas "Kā gūt panākumus Latvijā" autors Kārlis Sīmanis par izdevuma ideju saka: "Mani ieinteresēja kāds paradokss – Latvijā ir daudz cilvēku, kuri uzskata, ka šeit nav iespējams paveikt kaut ko dižu. Lai gūtu panākumus, ir vai nu jāpiedzimst bagātā ģimenē, vai jābrauc uz ārvalstīm. Tomēr es pazīstu krietni daudz cilvēku, kuri, atrodoties tepat Latvijā, ir tiešām daudz sasnieguši. Domājot par to, sapratu, ka daudziem trūkst zināšanu, kā šos panākumus gūt."

Grāmatas tapšanas laikā autors tikās ar dažādu nozaru izcilniekiem, kuru pieredze var kalpot par iedvesmu un paraugu citiem. Sarunu mērķis bija noskaidrot, kādas vērtības, lēmumi, arī rakstura iezīmes ir viņu panākumu pamatā. Grāmatā ar saviem padomiem dalās augstākās klases profesionāļi, kuri savu karjeru sākuši veidot pēc Latvijas neatkarības atgūšanas un kuri spējuši sev izveidot un saglabāt izcilu reputāciju.

Ar saviem stāstiem par bērnību, ģimeni, ceļu uz panākumiem, klupšanas akmeņiem, kā arī iedvesmas avotiem dalījušās tādas personības kā skeletonists, divkārtējais olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs, trīskārtējais pasaules čempions, seškārtējais Pasaules kausa ieguvējs un Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris Martins Dukurs, žurnāliste Inga Spriņģe, "Draugiem.lv" dibinātājs Agris Tamanis, "Pure Chocolate" valdes priekšsēdētājs Pēteris Žimants, Latvijas veiksmīgākā IT start-up uzņēmuma "infogr.am" dibinātājs Raimonds Kaže, "Ghetto Games" radītājs Raimonds Elbakjans, "MADARA Cosmetics" vadītāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, reklāmas guru Gatis Mūrnieks, mūziķis Gatis Irbe (Gacho) un daudzi citi.

Stāstot par savu dzīves pieredzi, M. Dukurs saka: "Ne gluži katrs, kas grib, var kļūt par veiksmīgu sportistu. Pat ar talantu un lielām darbaspējām var gadīties neveiksmes, kaut kas līdz galam neveidojas, un panākumi, kaut arī bijuši tuvu, tomēr pagriež muguru. Tāpēc esmu pateicīgs, ka tiku audzināts tā, ka viss iesāktais ir jāizdara līdz galam, un es esmu pabeidzis augstskolu, kaut motivācijas to darīt patiešām nebija.

Man vienkārši bija skaidrs, ka ir jātrenējas, jātiek uz olimpiādi, taču ir arī jāpabeidz augstskola – gribu to vai negribu, patīk tas vai nepatīk," par savu pieredzi stāsta izcilais sportists un novēl ikvienam grāmatas lasītājam "noticēt un sajust, ka visa pamatā ir gribasspēks, kas ir puse uzvaras. Ja pie sava mērķa neatlaidīgi strādāsi, tad agri vai vēlu tiksi atalgots, vienlaikus arī izzinot savu pacietības mēru, taču par vissvarīgāko es uzskatu veiksmi, kas laikam ir jānopelna. Ak, ja vien es zinātu – kā!"

Grāmata "Kā gūt panākumus Latvijā" domāta skolēniem, kuriem lēmums par karjeras izvēli vēl tikai priekšā. Tomēr tā būs noderīga arī studentiem, bērnu un jauniešu vecākiem, kā arī katram, kurš vēlas saprast, kas tieši ir jādara, lai Latvijā gūtu panākumus un izdarītu veiksmīgu karjeras izvēli.