Drukāt šo lapu
27.05.2015 16:00

Dzelzceļa stacijā Dubulti atklāta unikāla laikmetīgās mākslas izstāžu zāle

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzelzceļa stacijā Dubulti atklāta unikāla laikmetīgās mākslas izstāžu zāle Jūrmalas pašvaldība

Pēc rekonstrukcijas Dubultu dzelzceļa stacija Jūrmalā ieguvusi jaunu funkciju – tajā izveidota unikāla laikmetīgās mākslas izstāžu zāle.

Jaunā izstāžu zāle tika atklāta trešdien, 27. maijā, un tajā turpmāk varēs ne tikai iegādāties vilciena biļetes, bet arī baudīt mākslu. Kā norāda projekta īstenotāji "Mākslas stacija Dubulti" ir Eiropā vienīgā laikmetīgās mākslas telpa, kas darbojas joprojām funkcionējošā dzelzceļa stacijā.

""Mākslas stacija Dubulti" ir izcils piemērs, kā apvienot transporta, kultūras un publiskās pārvaldes resursus, lai radītu unikālu un ikvienam pieejamu mākslas platformu. Esmu patiesi gandarīts, ka Jūrmalā būs par vēl vienu mākslas telpu vairāk, jo kultūrtūrisms ir neatņemama Jūrmalas sastāvdaļa. Līdztekus restaurētajiem pilsētas enkurobjektiem – Dzintaru koncertzālei, Aspazijas mājai, kā arī vairākiem pilsētas muzejiem – šis ir būtisks papildinājums mākslas daudzveidībai," sacīja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Savukārt VAS "Latvijas dzelzceļš" prezidents Uģis Magonis norādīja, ka dzelzceļa stacijas jau vēsturiski ir bijušas ne tikai vietas, kur pienāk un atiet vilcieni, bet arī savdabīgi sabiedriskās dzīves un kultūras centri.

"Pēdējo gadu desmitu laikā dzelzceļa staciju funkcija gan ir mainījusies – dzīves ritms kļuvis daudz straujāks un cilvēki vairs neuzkavējas stacijās, lai gaidītu vilcienu, tādēļ ekonomisku apsvērumu dēļ ne viena vien stacija ir slēgta. Taču sadarbībā ar pašvaldībām mēs tām atkal varam piešķirt sabiedriskās dzīves funkciju, un Jūrmala ir atradusi brīnišķīgu veidu, kā izmantot šo staciju savu iedzīvotāju labā," pauda U. Magonis.

Līdz ar jaunās mākslas telpas atklāšanu, plašākai publikai tika prezentēta arī starptautiska laikmetīgās mākslas izstādes "Man sirdī tīģer's", kura tapusi, godinot Raiņa un Aspazijas daiļradi. Izstāde tapusi mākslas zinātnieces un izstāžu kuratores Ingas Šteimanes vadībā, kā līdzautoram piedaloties arī Arno Jundzem.

"19. gadsimtā galvenais izteiksmes veids bija vārdi un valoda, savukārt mūsdienās tā ir vizuālā izpausme, tostarp laikmetīgā māksla. Ja Rainis un Aspazija dzīvotu 21. gadsimtā, iespējams, viņi sabiedrību provocētu ar skandaloziem mākslas darbiem. Turklāt laikmetīgā māksla, kas Latvijā nereti pasniegta ar elitārisma pieskaņu, Jūrmalā būs pieejama ļoti demokrātiskā formā – tā, kā tas notiek, piemēram, pasaulslavenajā Francijas kūrortā Nicā. Tā ir iespēja nākt un iepazīt aizraujošo laikmetīgās mākslas pasauli," priecīgs par laikmetīgo mākslas telpu un izstādes atklāšanu bija A. Jundze.

Izstāde "Man sirdī tīģer's" ir piedošanas un atriebības trauslā robeža, kas sasaucas ar Raiņa idejām lugā "Jāzeps un viņa brāļi". Izstādē piedalās 12 laikmetīgie mākslinieki no Brazīlijas, Ēģiptes, Izraēlas, Maķedonijas, Šveices un Latvijas, tostarp no Jūrmalas. "Mākslas telpā Dubulti" tā bez maksas būs apskatām līdz 15. septembrim.

Atgādinām, ka pirmā stacija Dubultos tika uzbūvēta 1877. gadā galvenokārt vasarnieku un Dubultu kūrmājas viesu apkalpošanai. Bet simts gadus vēlāk, proti, 1977. gadā tika pabeigta dzelzceļa stacijas jaunā ēka pēc pazīstamā Krievijas transporta arhitektūras teorētiķa un praktiķa Igora Javeiņa projekta, kas būves formās izpaudis asociācijas ar jūras vilni.