08.05.2015 20:18

Ar vērienīgu koncertprogrammu atklās restaurēto Dzintaru slēgto koncertzāli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ar vērienīgu koncertprogrammu atklās restaurēto Dzintaru slēgto koncertzāli Ieva Lūka, LETA

20. maijā pēc vairāku gadu restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem ar vērienīgiem koncertiem tiks atklāta 1936. gadā celtā slēgtā Dzintaru koncertzāle. Pēc arhitektu Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka projekta būvētā zāle ir vienīgā koncertzāle Latvijā, kas iekļauta kultūras kanonā.

Jūrmalas pilsētas pašvaldībā pavēstīja, ka Dzintaru koncertzāles restaurācijā, kas sākta 2012. gadā, Jūrmalas pilsēta ieguldījusi vairāk nekā 12 miljonus eiro. Dzintaru slēgtās koncertzāles atjaunošanu veica SIA "Re&Re" pēc arhitektu biroja "Jaunromāns un Ābele" izstrādātā rekonstrukcijas un restaurācijas projekta. Līdz ar slēgtās koncertzāles atvēršanu Jūrmalā būs iespēja apmeklēt augstvērtīgus kultūras pasākumus visa gada garumā.

Jaunatklātajā zālē ir unikāla akustika, kas raksturīga ar īpaši koka arhitektūrai piemītošu maigu un telpisku skanējumu. Dzintaru koncertzāle ir labākā zināmā pirmskara akustiski projektētā telpa Latvijā un ir apliecinājums arhitekta A. Birzenieka kā arhitekta un akustiķa meistarībai.

"Šī ir pirmā Latvijas koncertzāle – neatkārtojama ar savu arhitektūru, izcilo akustiku un unikālo atrašanās vietu pašā Baltijas jūras krastā," atzīst Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis. Viņš pauž gandarījumu, ka atjaunotās koncertzāles akustiskais risinājums ļaus baudīt visaugstākās kvalitātes Latvijas un pasaules līmeņa mūziķu koncertus gan jūrmalniekiem, gan viesiem.

Atklāšanas koncertu programmā koncertzālē uzstāsies vieni no izcilākajiem Latvijas un ārvalstu māksliniekiem – Raimonds Pauls, Vestards Šimkus, Ksenija Sidorova, Baiba Skride, Inga Šļubovska. Tāpat koncertēs orķestris "Kremerata Baltica" un Gidons Krēmers, kā arī viens no pasaulē vadošajiem stīgu kvartetiem no Vācijas "Artemis", kurā pirmo vijoli spēlē jūrmalniece Vineta Sareika.

Līdztekus atvērtajā Dzintaru koncertzālē visu vasaru notiks dažādu žanru pasākumi, un sezona tiks atklāta ar Rēzijas Kalniņas režisēto koncertuzvedumu par Raini un Aspaziju "Tur, kur gars ar garu – jūtās satiekas". Koncertuzvedumā Raiņa un Aspazijas vēstules lasīs aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš. Piedalīsies arī koris "Kamēr", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Ainārs Rubiķis. Solisti Gunta Davidčuka-Gelgote un Daumants Kalniņš. Scenogrāfs Didzis Jaunzems.

Vēsturiski Dzintaru koncertzāle atklāta 1936. gada vasarā un ir unikāls Jūrmalas koka arhitektūras paraugs. Ēku raksturo nacionālā romantisma motīvi fasāžu un iekštelpu apdarē, bazilikālais vidusjoma iekštelpu izgaismojums ar apaļiem logiem. Ēkas centrālās ieejas vestibila interjerā iestrādāti mākslinieka Anša Cīruļa sienu gleznojumi, kas ir valsts nozīmes mākslas piemineklis. 1960. gadā uz dārza pusi piebūvēta vasaras koncertestrāde, kuras autors ir arhitekts Modris Ģelzis.

Dzintaru koncertzāles komplekss ir būtisks kultūrvēsturisks mantojums, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Dzintaru koncertzāles jaunās grafiskās zīmes autors ir mākslinieks Māris Kalve, kurš skaidro: "Trīs dzintari, kas dzimst, savienojoties divām enerģijām – jūras un zemes. Rodas gaisma un skaņa, kas tādējādi manifestējas."