Drukāt šo lapu
01.05.2015 12:01

"Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza." – leģendārs laiks digitālā versijā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sandra Kalniete pievieno elektronisko parakstu digitālajai grāmatai “Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza.” Sandra Kalniete pievieno elektronisko parakstu digitālajai grāmatai “Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza.” Ģirts Kondrāts

Rīgas Kongresu namā, Latvijas Tautas frontes (LTF) dibināšanas vietā, svinīgi atvērts Eiropas Parlamenta deputātes un kādreizējās LTF valdes priekšsēdētāja vietnieces Sandras Kalnietes grāmatas "Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza." digitālais izdevums.

Uz Sandras Kalnietes grāmatas digitālā izdevuma atvēršanu bija pulcējušies vairāki desmiti interesentu, tostarp cilvēki, kuri nu jau mazliet vairāk nekā pirms gadsimta ceturkšņa atradās LTF priekšgalā – Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, Jānis Škapars, Andrejs Cīrulis, Māris Steins, Ints Upmacis. Klāt bija arī viens no grāmatas priekšvārda autoriem Toms Grēviņš un reperis Ozols.

Vienlaikus grāmatas prezentācija norisinājās arī sociālajos tīklos un visi, kas pievienojās atvēršanas pasākumam klātienē un neklātienē, saņēma grāmatas autores personīgi elektroniski parakstītu un laika zīmogu apliecinātu e-grāmatas eksemplāru. Grāmata, kā sola izdevēji, turpmāk būs pieejama bez maksas visos datorformātos.

""Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza" stāsta par Latvijas tautas fronti no tās tapšanas 1988. gada vasarā līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai 1990. gada 4. maijā. Gandrīz vai dienasgrāmatas formā uzrakstītā grāmata ir stāsts par mūsu tautas trešo Atmodu un cilvēkiem, kas veidoja un vadīja šo divsimt tūkstošu biedru lielo organizāciju. Baltijas tautu kustības 1990. gada pavasarī ne tikai atjaunoja 1940. gadā okupēto un anektēto Baltijas valstu neatkarību, bet arī satricināja Padomju Savienības pamatus, un 1991. gada decembrī šī ļaunuma impērija sabruka," teikts grāmatas anotācijā.

S. Kalnietes grāmata "Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza." tradicionālajā formātā iznāca gadsimtu mijā un mākslinieka Ilmāra Blumberga vizuāli veidotais un apgāda "Jumava" izdotais darbs tika nominēts konkursam "Skaistākā grāmata 2000". Jau vēlāk – 2013. gadā – grāmata ar Ārlietu ministrijas un Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas grupas atbalstu tika publicēta angļu valodā gan drukātā, gan elektroniskā formātā.

Kā "Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza." digitālā izdevuma atvēršanas ceremonijā sacīja T. Grēviņš, viņš ir ļoti lepns, ka S. Kalniete uzticēja viņam uzrakstīt grāmatai ievadu, jo viņam ir svarīgs laiks, kas mainīja pasauli un pavēra jaunākajām paaudzēm, kurām viņš pieder, iespējas, kādu nebija vairākām paaudzēm iepriekš. Turklāt viņš cerot, ka daudzi jauni cilvēki digitālo grāmatu, taupot laiku, izlasīs, piemēram, mobilajos telefonos.

Runājot par izdevuma nozīmi, T. Grēviņš piebilda, ka tad, ja ir jāizvēlas starp dokumentāliem faktiem un leģendām, viņš noteikti izvēloties leģendas, kurām pieder arī pati grāmatas autore.