Drukāt šo lapu
24.04.2015 13:37

Mākslas dienās darinās Ikšķiles jostu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mākslas dienās darinās Ikšķiles jostu Ikšķiles novada pašvaldība

26. aprīlī plkst. 11 Mākslas dienu ietvaros Ikšķiles Tautas namā kopīgi tiks darināta Ikšķiles josta, dodot otro elpu nenovērtējamai un neaizstājamai kultūrvēsturiskai vērtībai – Ikšķiles jostai, kas līdz šim aizmirsta gulēja dziļi vēstures krājumos.

Par godu Ikšķiles 830 gadu jubilejas svētkiem audēja amatmeistare Natālija Logina darinājusi Ikšķiles jostu pēc tās pirmavota, kas atrodas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, pastāstīja novada pašvaldībā. Loginas kundze, stāstot par jostas rakstu, uzsver, ka pamatā ir viens raksta fragmentiņš, kurš ritmiski atkārtojas, ievadraksts vienkārtnī ir 2 cm, bārkstis 9 cm nesavītas.

"Tā ir rakstainā audene. Materiāls – smalks. Josta darināta divās pamatkrāsās – no sarkanas vilnas un pelēka lina. Ikšķiles jostas vidū vijas trīs zilganzaļi pavedieni un malās ieausts zaļš pavediens. Zilganzaļais būtu Daugavas rāmais zilums. Vasarīgs meža zaļums – zemes auglīgais brīnums. Sarkanā – dzīvības, veselības krāsa. Bez tās nav košuma, nav dzīvības un spēka," stāsta amatmeistare.

"Ikšķiles jostas pamatā ieausti Saules raksti, krustiņi. Savienojot vertikālajā plaknē esošās Dieva un Māras zīmes, veidojas vienota visuma zīme. Latviešu ticējumos Saule ir mūžīgās kustības un dzīvības simbols, kā arī mūžīgais gaismas devējs. Krusts latviešiem, tāpat kā daudzām tautām, tika uzskatīts par sargājošu, laimi nesošu zīmi. Tas bija un ir gan gaismas, gan uguns simbols."

Mākslas dienās N. Loginas vadībā visi interesenti aicināti piedalīties vēsturiskā brīdī, pieliekot savu roku Ikšķiles jostas tapšanā. Plānots, ka josta būs trīs metrus gara.