16.04.2015 16:34

Babītes jauniešu koris "Maska" gūst panākumus prestižā koru konkursā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītes jauniešu koris "Maska" gūst panākumus prestižā koru konkursā publicitātes

Babītes novada jauktais koris "Maska" ieguvis otro vietu 13. starptautiskā koru konkursā "Gallus Maribor 2015" Slovēnijā. Vienlaikus šajā pašā konkursā koris saņēmis arī žūrijas speciālbalvu par labāko Jakoba Gallus skaņdarba izpildījumu.

Kā portālu "Aprinķis.lv" informēja kora prezidente Līga Štrausa, tā kā "Gallus Maribor" konkurss katru otro gadu pulcē labākos pasaules korus, liels ir gandarījums par izcīnīto otro vietu. Turklāt viņa atzīmēja, ka kori "Maska" no pirmās vietas ieguvējiem – Austrumkarolīnas universitātes kora – šķīra vien nieka 0,3 punkti.

"No sirds priecājos par šo apbalvojumu, jo skaņdarbs "Mirabile Mysterium" patiešām bija izaicinājums. Šo skaņdarbu Gallus komponējis 16. gadsimtā, bet tas izceļas ar neparastu un tam laikam neraksturīgu skanējumu. Esmu lepns, ka mūsu izpildījums tika atzīts par labāko prestižajā Mariboras koru konkursā, kas nosaukts tieši šī izcilā komponista vārdā," teic kora "Maska" diriģents un mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols.

Konkursa "Gallus Maribor" dalībnieki tiek atlasīti un uzaicināti piedalīties, rūpīgi izvērtējot to līdzšinējos sasniegumus, māksliniecisko kvalitāti un repertuāru. Konkurss ir viens no sešiem pasaules koru "Grand Prix" izcīņas posmiem, un šogad tajā piedalījās kolektīvi no Zviedrijas, Indonēzijas, Slovēnijas, ASV, Īrijas, Vācijas un Latvijas.

Konkursa programmas direktore Mihela Jagodiča, kura organizē starptautiskus koru konkursus jau desmit gadus, atzina, ka viņas un žūrijas skatījumā šī konkursa fināla dalībnieku sniegums un muzikālā kvalitāte bija tik augstā līmenī, ka jau šis posms varētu kvalificēties kā "Grand Prix" izcīņas lielais fināls.

Šī gada septembrī koris "Maska" aizsāks savu 15. jubilejas sezonu, kurā plānotas vairākas koncertprogrammas, tostarp kormeistares, komponistes un vokālās grupas "Latvian Voices" vadītājas Lauras Jēkabsones autorkoncerts un diska prezentācija.

Jāņa Ozola 2000. gadā dibinātais jauniešu koris "Maska" guvis panākumus vairākos starptautiskos konkursos – 46. Tolosas starptautiskajā koru konkursā un 8. Pasaules Koru olimpiādē 2014. gadā; 25. Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursā 2013. gadā, kā arī IV starptautiskajā Haralda Andersena kamerkoru konkursā Helsinkos 2012. gadā ("Grand Prix" ieguvēji).

Piedāvājam noklausīties "Grand Prix" izpildīto Ērika Ešenvalda skaņdarbu "Northern Lights":