Drukāt šo lapu
09.04.2015 12:57

Daugavas muzejā apskatāms un nopērkams vikingu kuģis

Autors  Apriņķis.lv/Daugavas muzejs
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Kopš aprīļa sākuma Daugavas muzeja teritorijā apskatāms vikingu kuģis. Tas gan netika ielaists Daugavas ūdeņos, bet novietots muzeja priekšā.

Šis elegantais ozolkoka milzis pēc izskata un izmēriem līdzinās tiem kuģiem, kas piestāja pie Mārtiņsalas pirms vairāk nekā 1000 gadiem, atvedot salaspiliešiem ieročus, rotaslietas un sāli, ko ietirgoja pret zvērādām, vasku un medu.

Vikingu kuģi būvējis birzgalietis Juris Zīle. Tas pats Zīle, kura vecvectēvs diriģēja 1. un 2. dziesmu svētku kopkori Rīgā, un tieši vecvectēvam Indriķim par godu dots arī kuģim vārds.

Juris Zīle kuģi "Indriķis", kas ir samazināta 2009. gadā pabeigtā vikingu kuģa "Asa" kopija, iesāka būvēt 2010. gada februārī un pabeidza 2014. gada vasarā. Meistars ir pārliecināts, ka gaitas un izturības ziņā tas būs pārāks par "Asu", jo, būvējot pirmo kuģi, gūtā pieredze ļāvusi veikt uzlabojumus.

Kuģa garums – 14,85 m, platums – 3,65 m, augstums – 3,6 m, tas paredzēts 20 airētājiem. Nolaižamā masta garums – 8,5 m, rāja – 5,5 m, buras laukums – 50 m.

Ja vēlaties iegādāties šo kuģi, tuvāku informāciju variet iegūt muzejā. Komplektā ir vairogi, lādes/sēdekļi, 20 airi, kā arī navigācijas piederumu kaste.