16.03.2015 15:39

FOTO: Pierīgas skolēnu deju kolektīvi pošas uz svētkiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Deju kolektīvu atlases skate Lēdurgā Deju kolektīvu atlases skate Lēdurgā Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvalde

Vairāk nekā 120 Pierīgas izglītības iestāžu un kultūras centru tautas deju kolektīvi pagājušajā nedēļā piedalījās XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atlases skatēs, cīnoties par tiesībām šovasar piedalīties deju lielkoncertā "Līdz varavīksnei tikt".

Atlases skates Pierīgā notika Lēdurgā, Zvejniekciemā, Mālpilī, Salaspilī un Siguldā. Kompetenta žūrija deju lielkoncerta māksliniecisko vadītāju Agra Daņiļeviča un Indras Ozoliņas vadībā vērtēja kolektīvu sniegumu dažādās vecuma un kvalifikācijas grupās pēc 50 punktu sistēmas.

Atbilstoši nolikumam vērtēta tika dejas tehnika un horeogrāfiskā teksta precizitāte, dejas mākslinieciskais izpildījums un rakstura atklāsme, izpildījuma muzikalitāte, tautas tērpa valkāšanas kultūra un pareizība, kā arī skatuves kultūra un kolektīva kopiespaids. Par katru no šiem pieciem kritērijiem deju kolektīvi varēja saņemt pa desmit punktiem. Pamatojoties uz žūrijas komisijas vērtējumu, deju kolektīvi tika apbalvoti ar diplomiem. Gūstot 45–50 punktus, dalībnieki ieguva laureāta titulu, par 40–44,9 punktiem pienācās pirmās pakāpes diploms, par 35–39,9 punktiem otrās pakāpes un par 30–34,9 punktiem trešās pakāpes diploms.

Uzreiz jāteic, ka no Pierīgas deju kolektīviem neviens nesaņēma zemāku novērtējumu par otro pakāpi. Toties laureātu skaits ir diezgan kupls. Savukārt tas, kuri deju kolektīvi būs ieguvuši tiesības piedalīties Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kļūs zināms maijā pēc visu skašu rezultātu apkopošanas. Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldē portālu "Apriņķis.lv" informēja, ka, pēc iepriekšējās pieredzes, svētku lielkoncertā varētu piedalīties aptuveni puse Pierīgas kolektīvu.

Skatē Zvejniekciemā laureāta statusu ieguva Ādažu pirmsskolas izglītības iestādes tautas deju kolektīvs (TDK), Lēdurgā – Ādažu vidusskolas TDK "Rūta" 1.–2. un 10.–12. klašu dejotāji, kā arī Babītes novada Kultūrizglītības centra 3.–6. klašu TDK, Mālpilī – Ādažu vidusskolas TDK "Rūta" un Zaķumuižas pamatskolas TDK "Garauši" 7.–9. klašu deju kolektīvi.

Daudz lielisku priekšnesumu bija skatē Salaspilī, kur vismaz 45 punktus no 50 iespējamiem nopelnīja Ķekavas PII "Zvaigznīte", Ķekavas kultūras nama, un Ķekavas vidusskolas TDK "Ķekaviņa" pirmsskolas un 1.–2. klašu deju kolektīvi, Olaines 1. vidusskolas un Ķekavas vidusskolas 3.–4. klašu kolektīvi, Ķekavas kultūras nama deju kolektīva "Daina" 3.–6. klašu dejotāji, Jaunolaines kultūras nama deju kolektīva "Pienenīte" 5.–6. klases, Salaspils kultūras nama "Rīgava" 5.–9. klašu deju kolektīvs "Sienāzītis" un Olaines 1. vidusskolas 7.–9. klašu deju kolektīvs "Dzērve".

Visbeidzot Siguldā laureātu titulu izpelnījās Siguldas mākslas skolas "Baltais flīģelis" deju studijas "Sidrabiņš" pirmsskolas deju kolektīvs, Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošās vidusskolas deju kolektīvs "Saules bērni" (1.–2. klases), Siguldas 1. pamatskolas TDK "Purenīte" 3.–4. klašu un 7.–9. klašu kolektīvi, kā arī veseli septiņi Siguldas pilsētas vidusskolas DK "Vizbulīte" visu vecumu dejotāju kolektīvi.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki risināsies šogad no 5. līdz 12. jūlijam.