Drukāt šo lapu
05.02.2015 16:59

Ikšķilietes Intas Kožemjakinas austie darbi pirmoreiz apskatāmi izstādē muzejā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilietes Intas Kožemjakinas austie darbi pirmoreiz apskatāmi izstādē muzejā publicitātes

Ikšķilietes, Tautas daiļamata meistares Inta Kožemjakinas austie darbi Ogres Vēstures un mākslas muzejā pirmo reizi tiks izstādīti plašākai publikai. Meistarei 70 gadu vecumā tā būs pirmā personālizstāde.

Pirmās aušanas iemaņas I. Kožemjakinai iemācījusi mamma Olga Sveikate, kas bijusi laba audēja. Savukārt zināšanas koloristikā iegūtas Ogres Tautas lietišķās mākslas studijā "Saiva", skolojoties pie Mirdzas Robinsones un Emīlijas Kazakēvičutes.

Būdama vitāla un aizrautīga, I. Kožemjakina paguvusi savas dzīves laikā apgūt angļu, vācu, itāļu un krievu valodu. Ieguvusi pirmo sporta klasi volejbolā. Nedaudz vēlāk tieši mīlestība uz sportu viņai lika izšķirties starp volejbolu vai aušanu. Abus apvienot nebija iespējams. Tolaik uzvarēja pirmais. Tomēr pēc 15 gadu pārtraukuma I. Kožemjakina atkal piesēdās pie stellēm.

"Aizgāju pensijā, un drīz pēc tam sākās ļoti gara un lietaina vasara. Atcerējos, ka mana mamma tādos brīžos teica – šādos laikapstākļos stellēs ir jāievelk ļoti garš audums. Es paklausīju šai iekšējai sajūtai. Bija 2009. gads. Audu un pati brīnījos, cik ļoti atraisīta jutos," tiec meistare.

Kopš tā brīža tapis ievērojams skaits mākslinieces darinātu segu un galdautu. Šķiet, tajās dzirksteļo pašas audējas prieks un dažādība. I. Kožemjakina uzsver, ka viņai patīk eksperimentēt, izmēģināt jaunas tehnikas, meklēt jaunus krāsu salikumus.

"Šī izstāde ir mans lielais uznāciens – gan sakarā ar manu pilngadību (5. februārī kundzei aprit 70), gan ar "Saivas" 55 gadu pastāvēšanas jubileju," atzīst Tautas daiļamata meistare.

Izstāde "Intas dzīvotprieks" Ogres Vēstures un mākslas muzeja izstāžu zālē būs skatāma no 7. līdz 28. februārim.