Drukāt šo lapu
02.02.2015 19:02

Izdota unikāla grāmata par vēsturiskajiem uzrakstiem uz Gūtmaņalas sienām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pirmdien tika atklāts unikāls novadpētniecības materiāls – Edgara Arāja grāmata "Ko vēsta uzraksti Gūtmaņalā", kas izdota, pateicoties Siguldas novada pašvaldības atbalstam.

Grāmatas autors vēstures liecības, kas atstātas uz Baltijā lielākās alas sienām, izzinājis divdesmit gadu laikā. Siguldas pašvaldībā norādīja, ka Gūtmaņalas apmeklētāji, iespējams, tikušies ar grāmatas autoru Edgaru Arāju, kurš daudzus gadus priecē alas apmeklētājus ar savu blokflautas spēli.

Tradicionālās kultūras un klinšu rakstu pētnieks Sandis Laime no Latviešu folkloras krātuves novērtē jauno Edgara Arāja grāmatu: "Uzraksti uz smilšakmens atsegumiem un alu sienām ir savdabīga Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, kas nav vērtējama gluži viennozīmīgi. No vienas puses, skrāpējumu veikšana alās ir postoša un mūsdienās tiek ar likumu sodīta, no otras puses, uzraksti smilšakmens iežos ir sava laika liecības – par dzīvi, sadzīvi, vēsturisko situāciju, tūrisma tendencēm un daudz ko citu. Turklāt gadu gaitā iegravējumi iegūst aizvien lielāku vēsturisko nozīmi un to izzināšana atklāj ne mazums interesantu pagātnes vēstījumu. Edgara Arāja grāmata to spilgti apliecina."

Gūtmaņala ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Latvijā. Tā ir lielākā ala Baltijā — 18,8 metrus dziļa, 12 metrus plata un 10 metrus augsta. Ala sākusi veidoties pēcledus laikmetā, apmēram pirms 10 000 gadu sufozijas procesu ietekmē, ūdeņiem iegraužoties Gaujas svītas devona smilšakmeņos. Gūtmaņala ir sena kulta vieta un vēl līdz pat 19. gadsimta sākumam ļaudis šeit slepeni ziedojuši saviem elku dieviem. Tomēr visspilgtāk ļaužu atmiņās saglabājies stāsts par Turaidas Rozes — Maijas nelaimīgo mīlestību.

Edgara Arāja 72 lappušu biezo grāmatu ar divpadsmit Gūtmaņalas vēstījumiem var iegādāties Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā Ausekļa ielā 6, tās cena ir 3,50 eiro.