11.01.2015 08:30

FOTO: Spilgtākie brīži no Siguldas Eiropas kultūras pilsētas gada

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Spilgtākie brīži no Siguldas Eiropas kultūras pilsētas gada Rīga 2014 - M. Otto, K. Garda, I. Znotiņš, E. Kalmēns

Pagājušo gadu Sigulda duetā ar Rīgu aizvadīja Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā. Gada garumā Siguldā norisinājās 15 dažādi pasākumi un septiņi festivāli. Portāls "Apriņķis.lv" piedāvā atskatīties uz spilgtākajiem brīžiem.

Lielformāta instalācijas "Billevesees" kultūras gada atklāšanas ballītē

Pērn janvāra vidū Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīgas partnerpilsēta Sigulda ar košu pasākumu virteni atklāja kultūras gadu. Atklāšanas pasākumu ietvaros Siguldas pilsdrupās varēja skatīt Francijas radošās kompānijas "Picto facto" lielformāta instalācijas "Billevesees". Neordinārās lielformāta gaismas un krāsu instalācijas atdzīvina pilsētvidi un aicina apmeklētājus pulcēties ap tām, ieraudzīt neparasto ikdienišķajā.

Turaidas muzejrezervāta īpašās grāmatas atvēršanas svētki

Janvārī Turaidas muzejrezervātā notika kādas īpašas grāmatas atvēršanas svētki, proti, tika prezentēta tālajā 1593. gadā Nikolasa Mollīnī iespiestā grāmata "Rīgas karaliskās pilsētas Vidzemē godātās rātes atjaunotais svētku un tērpu nolikums". Nikolass Molīnī bija Rīgas pilsētas pirmais grāmatu iespiedējs, kurš vienīgais bija tiesīgs pildīt Rīgas rātes pasūtījumus. Līdz mūsdienām Latvijā saglabājies tikai viens grāmatas oriģināleksemplārs, turklāt tas glabājas Turaidas muzejrezervāta bibliotēkā. Šīs grāmatas faksimilizdevums (orģināla atdarinājums, reprodukcija) parāda tālaika Rīgas grāmatu spiestuves tehnisko līmeni un kalpo kā tiešs pierādījums, ka Rīga jau tolaik bijusi Eiropas līmeņa pilsēta. Grāmata ir likumu krājums, kas bija tālaika Eiropai tipisks: šādi tika regulēts, kā pie augstākās kārtas nepiederošiem ļaudīm ģērbties un svinēt svētkus.

Izstāde "Siguldas līgava" papīrmākslas darbnīcā "Viktora vēstules"

Maijā Siguldā novada svētkos papīrmākslas darbnīcā "Viktora vēstules" atklāja izstādi "Siguldas līgava". Izstādi veidoja Siguldas mākslinieces Zinaīdas Ceskes gleznu cikls par Siguldas muižas dārznieka Viktora Heila un Turaidas Maijas mīlestību. Izstādei īpaši radītie mākslas darbi vizuāli un emocionāli atspoguļo romantiskos un reizē dramatiskos notikumus gandrīz pirms četrsimt gadiem Gaujas krastos un Gūtmaņalā, par ko vēsta Turaidas Rozes stāsts.

"Dabas koncertzāle" Gaujas senlejā

Pērn pat augusta lietavas nespēja izbojāt zinātnes, mūzikas, dzejas un vizuālās mākslas projekta "Dabas koncertzāle" norisi Siguldas Balonu pļavā. Krietns skaits ļaužu brida caur peļķēm un dubļiem, lai piedalītos izziņas laboratoriju un radošo darbnīcu aktivitātēs, bet, iestājoties tumsai, kļūtu par dabas, mūzikas un videomākslas izrādes dalībniekiem, sajūtot dabu sevī un tās skaistumu un varenību. Pasākuma apmeklētāji izstaigāja ne vien dzejnieka Pētera Brūvera taku, bet arī izzināja zemes ģeoloģisko attīstību Gaujas senielejas teritorijā no laika, kad tur dzīvoja bruņuzivs. Bet vēlā vakara stundā izdzīvoja "Devona orķestra" skaņu simfoniju.

Operas "Karmena" iestudējums Siguldas Opermūzikas svētkos

Viens no gada gaidītākajiem notikumiem pērn bija Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki augustā. Svētkus trijās dienās apmeklēja vairāk nekā astoņi tūkstoši kultūras baudītāju un pazinēju. Opermūzikas svētki Siguldā gadu no gada kļūst par stabilu vērtību Latvijas kultūras dzīvē, un pērn opermūzikas svētku muzikālā latiņa tika pacelta ļoti augstu. Skatītāju gaidītākie Siguldas Opermūzikas svētku notikumi bija operas "Karmena" brīvdabas iestudējums un krāšņais Galā koncerts. Karmena īpaši izcēlās ar to, ka galvenajās lomās iejutās "trīs franči" – Karmenas lomas atveidotāja izcilais mecosoprāns Klementīne Margeine, Hosē lomas atveidotājs tenors Filipe Do un izcilais baritons Pjērs Īvs Privo Eskamiljo tēlā.

"Ledus trašu zvaigznes un karaļi" Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē



Siguldai gads Eiropas galvaspilsētas zīmē nebūtu iedomājams bez aktivitātēm Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē. Martā Siguldas "Ziemas festivāla" ietvaros norisinājās "šļūcēju" gadskārtējais sezonas noslēguma pasākums "Ledus trašu zvaigznes un karaļi Siguldā", kurā piedalījās mūsu labākie skeletonisti, bobslejisti un kamaniņu braucēji. Paskuma ietvaros notika ne vien bobsleja sacensības un paraugbraucieni skeletonā, bet arī lāpstu nobrauciens.

Iepriekš:

Eiropas kultūras galvaspilsētas satelīts Jolanta Borīte: Sigulda ir mans aizrautības vektors