Drukāt šo lapu
23.12.2014 14:17

Izstādē Baldonē priecājas par gadu desmitu senām eglīšu rotām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Baldones novada Mercendarbes muižā apskatāma novada iedzīvotāju, kultūras nodaļas un muižas darbinieku sarūpēta izstāde "Seni un pašdarināti eglīšu rotājumi un sveču kolekcija".

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja izstādes organizatore Zane Ulmane, aicinājumam sameklēt senāk lietotus, bet saglabātus eglīšu rotājumus un atkal tos parādīt plašākai publikai izstādē atsaukušies vairāki desmiti novadnieki.

"Lielākā daļa mantiņu, protams, ir saglabājušās no padomju laikiem, tāpēc jo īpaši interesantas tās ir jaunākajai paaudzei. Bet arī vidējā un vecākā paaudzei ar interesi aplūko tos eksemplārus, kādu pašiem nebija bijis," par izstādē apskatāmajām egļu rotām sacīja Z.Ulme.

Jāteic, ka visīpašākais izstādes eksponāts viennozīmīgi ir karalienes Viktorijas laikmeta eglīšu rotājumu atdarinājumi no 19. gadsimta. Tos, balstoties uz seniem zīmējumiem un fotogrāfijām, no mūsdienu materiāliem, veidojusi floriste Daina Dudko.

Ulme stāsta, ka tajā laikā, pēc arhīvu ziņām, gatavus eglīšu rotājumus varēja atļauties tikai ļoti pārtikuši ļaudis. Pārsvarā, toreiz rotas no dažādām bildītēm, papīra, stieplītēm, pērlītēm un citiem pieejamiem materiāliem veidoja visa ģimene kopā ar bērniem. Turklāt eglītes un istabas tika dekorētas ļoti bagātīgi, pat blīvi, tāpēc izstādē apskatāmā eglīte, kas lepojas ar Viktorijas laikmeta greznumlietām, šķiet visgreznākā.

Tāpat izstādē bez senām egļu rotām apskatāma arī Skaidrītes Greiziņas sveču kolekcija, Intas Vidžes ežu un Annas Mežinskas pūču kolekcijas.

Izstāde "Seni un pašdarināti eglīšu rotājumi un sveču kolekcija" apskatāma līdz 31. decembrim.