12.12.2014 15:25

Inčukalnā skanēs gaišas, sirsnīgas un mazliet nostalģiskas melodijas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Inčukalnā skanēs gaišas, sirsnīgas un mazliet nostalģiskas melodijas Publicitātes

"Šajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā mēs esam aicināti pārdomāt vienkāršās un skaidrās lietas – kur ir balts, kur melns, kas vienkāršs, kas sarežģīts, kas slikts, kas labs," saka talantīgais jaunās paaudzes estrādes pianists Anatolijs Livča.

Svētdien ar klavierkoncertu viņš uzstāsies Inčukalna tautas namā. "Klavierkoncerta "Baltā melodija" programmu esmu veidojis no Raimonda Paula un Rišāra Klaidermana skaņdarbiem, kino un teātra instrumentālās mūzikas," pastāstīja pianists Anatolijs Livča. "Abu meistaru mūzika man ir simpātiska ar melodiskumu, kas ir priekšplānā. Man kā pianistam ir ļoti patīkami izspēlēt viņu daiļradi gan muzikālajā, gan kompozīcijas veidošanas ziņā.

No Paula skaņdarbiem esmu iekļāvis tās pērles, kas rakstītas pirms pārdesmit gadiem un nav tik bieži dzirdētas, jo veido emocionālo fonu filmās "Ilgais ceļš kāpās", "Pie bagātās kundzes", mūziklā "Māsa Kerija" un citos. Šīs mūzikas melodiskums rada labu noskaņojumu un zināmu nostalģiju pēc garīguma, kas virmoja sabiedrībā, kad šī mūzika tapa. Šodien mums pietrūkst tam laikam raksturīgā domas patiesuma un emociju dziļuma, jo mūsdienās mūzika bieži vien top, balstoties uz kādiem mārketinga principiem un šabloniem."

"Varbūt tas ir saistīts pat ar ikdienu, jo toreiz viss notika lēnāk, apdomīgāk," turpina pianists. "Cilvēki vairāk lasīja grāmatas, kontaktējās viens ar otru, un viņu savstarpējās emocijas bija dzīvas, nevis elektronizētas kā šodien, kad sazināmies ar mobilā telefona, planšetes un datora starpniecību. Kultūras zīmogs, kas palicis no 70. un 80. gadiem, ir bagāts ar paliekošām vērtībām. To gadu mūzikai ir spēcīga ietekme, jo komponisti un dzejnieki līdz sīkumam pievērsa uzmanību tam, kā veidot kompozīcijas.

Tās galvenās lietas dzīvē ir patiesas, vienkāršas un skaidras, tāpēc uzrunā cilvēku jebkurā vecumā. Gaidot Ziemassvētkus, kas ir pārdomu laiks, man gribējās piedāvāt klausītājiem kaut ko gaišu, sirsnīgu un tādu, ko ikdienā tomēr nevar dzirdēt. Ar šādu domu tapa klavierkoncerts "Baltā melodija", ko atskaņosim kopā ar Viktoru Veļičko, kurš spēlēs kontrabasu, Antonu Gellu, kurš būs pie sitamajiem instrumentiem, un sieviešu vokālo duetu. Ar saistošiem stāstiem par skaņdarbiem dalīsies žurnālists un mūziķis Kaspars Antess.

Esmu priecīgs, ka pirms Ziemassvētkiem spēlēsim Inčukalna tautas namā, kura vadītāja Inga Freimane rūpējas, lai cilvēki varētu dzirdēt dažādu žanru mūziku, un viņai ir lieliska izjūta, kurā brīdī un kādu mūziku piedāvāt."