28.04.2012 15:01

Mārupē meklē nākamo Noru Bumbieri

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Jaunos talantus vērtēja pieredzējuši mūziķi un savas jomas profesionāļi – viņu vidū dziedātāji Žoržs Siksna un Margarita Vilcāne, kā arī N. Bumbieres skatuves partneris Viktors Lapčenoks, N. Bumbieres dēls Georgs Beļinovs, dziedātājas māsa Māra Zustrupa un mūzikas pedagoģe Anita Liekna. Jaunos talantus vērtēja pieredzējuši mūziķi un savas jomas profesionāļi – viņu vidū dziedātāji Žoržs Siksna un Margarita Vilcāne, kā arī N. Bumbieres skatuves partneris Viktors Lapčenoks, N. Bumbieres dēls Georgs Beļinovs, dziedātājas māsa Māra Zustrupa un mūzikas pedagoģe Anita Liekna. Agnese Dzene

Noras Bumbieres fonda rīkotajā jauno vokālistu konkursā piedalījās vairāk nekā 100 bērnu un jauniešu no visas Latvijas.

N. Bumbieres māsa un fonda dibinātāja Māra Zustrupa atzīst, ka šogad atsaucība bijusi necerēti liela. Konkurss norisinājās 27. aprīlī Mārupes kultūras namā.

"Pēc konkursa esam noguruši un izbrīnīti par milzīgo atsaucību. Kvalitāte fantastiska, bērni fantastiski. Itin visās grupās bērni dziedāja labi. Protams, man ir arī savi favorīti," saka M. Zustrupa, bet neatklāj, kuri tie ir. Viņa saka – tas nebūšot godīgi pret pārējiem. Tomēr leģendārās dziedātājas māsa norāda, ka simpātijas izpelnījies Edijs. "Fantastisks puisis, man ļoti viņš patīk. Neskatoties uz savu slimību (Edijam ir redzes traucējumi – red.), ārkārtīgi talantīgs. Mēs noteikti aicināsim viņu uzstāties fonda rīkotajos konkursos," saka M. Zustrupa.

25 gadu vecais Edijs savā vecumā grupā bija vienīgais puisis, taču pārsteidza žūriju ar iespaidīgu Kvazimodo ārijas dziedājumu. "Es piedalos visos dziedāšanas konkursos. Nupat piedalījos starptautiskā konkursā "Tonis pustonis" un ar šo pašu dziesmu ieguvu pirmo vietu," pastāsta talantīgais puisis. Viņš atklājis, ka tieši Kvazimodo ārijā vislabāk var atklāt un parādīt savas vokālās dotības. Edijs saka, ka viņam paticis arī pārējo konkursantu sniegums un kopā viss izvērties par skaistu koncertu. Savu turpmāko dzīvi Edijs gribētu saistīt ar radio – kļūt par ētera balsi.

Tāpat N. Bumbieres māsa uzslavē Agitu Garbranovu, kura piedalījusies arī Latvijas zelta talantos un izpelnījusies neviltotu žūrijas atzinību. N. Bumbieres koncertā meitene izpildīja dziesmu "Latvju zeme vaļā stāv" no rokoperas "Lāčplēsis".

Dalībnieki tika iedalīti četrās vecuma grupās. Konkursa dalībnieku vecums bija no 6 līdz 25 gadiem. Visvairāk dalībnieku bija jaunākajā grupā, no sešiem līdz 10 gadiem. "Tajā bija ap 50 cilvēkiem. Bet bērni bija gatavojušies, repertuārs atlasīts kā nekad. Parasti pedagogi, domādami, ka tas ir Noras Bumbieres fonds, izlemj, ka noteikti jāizpilda Raimonda Paula vai Noras izpildītās dziesmas. Patiesībā ir tieši otrādi – bērniem jāizpilda viņu vecumam atbilstošas dziesmas. Un šogad pedagogi bija pie tā piedomājuši. Bija liela dažādība," pastāsta M. Zustrupa.

Žūrijas eksperts Viktors Lapčenoks uzslavē dalībnieces par tīro dziedāšanu, tomēr uzsver kļūdu, ko regulāri pieļauj jaunie dziedātāji. "Viņi izvēlas dziedāt sev nepiemērotas dziesmas. Paņem grūtas dziesmas un tad nevar pacelt, jo balss tam vēl nav gatava," skaidro V. Lapčenoks un žēlojas, ka konkursā piedalījušies maz puišu.

"Bija tikai pāris zēnu, tostarp viens duets, tomēr varēja būt vairāk," saka N. Bumbieres skatuves partneris. Viņš lēš, ka no visām daudzajām meitenēm, "kādas desmit vai mazliet vairāk varētu kļūt par labām dziedātājām. Var just, ka apakšā ir materiāls un labs diapozons. Vēl daudziem jāpiestrādā pie dziesmas interpretācijas un jāiemācas niansēti dziedāt."

Jaunos talantus vērtēja pieredzējuši mūziķi un savas jomas profesionāļi – dziedātāji Žoržs Siksna, Viktors Lapčenoks Margarita Vilcāne, mūzikas pedagoģe Anita Liekna, Noras Bumbieres dēls Georgs Beļinovs un māsa Māra Zustrupa.