Drukāt šo lapu
15.10.2014 11:52

Tapusi filma par nacionālo partizānu cīņām pēckara Latgalē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tapusi filma par nacionālo partizānu cīņām pēckara Latgalē Publicitātes foto

4. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace" notiks režisora Normunda Puča filmas "Segvārds Vientulis" pirmizrāde. Filma vēsta par katoļu priestera Antona Juhņeviča traģisko likteni, iesaistoties nacionālo partizānu cīņā pēckara Latgalē.

Filma balstīta patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā pēc padomju okupācijas atgriešanās Līvānu apkārtnē. Vanagu draudzes katoļu priesteris Antons Juhņevičs baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

"Segvārds Vientulis" ir inscenēta dokumentāla filma, kura ir balstīta vēsturiskos faktos, tomēr dramatiskā tēma ir tikai iemesls, lai runātu par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm. Uzticība un varonība, kurai līdzās mājo nodevība un gļēvums vai vēlme vienkārši izdzīvot – to visu var iepazīt, sekojot Antona Juhņeviča un viņa cīņu biedru likteņiem.

Filma ir veidota dokumentālas spēlfilmas žanrā, sapludinot inscenējuma, kino hronikas kadru un vēsturisko fotogrāfiju nosacītības robežas. Melnbaltā kadra estētika ir izvēlēta kā filmas vizuālā valoda. Skanēs komponista Riharda Dubras īpaši filmai radīta mūzika.

Filmas scenārija autors un režisors ir Normunds Pucis, kuram šis ir pirmais pilnmetrāžas darbs. Scenārijs tapis ciešā sadarbībā ar vēsturniekiem Jāni Viļumu, Inesi Dreimani un Ritvaru Jansonu. Operatori inscenētāji ir Andrejs Verhoustinskis un Oto Ailts. Skaņu operators Anete Vanaga, skaņu režisors Andris Barons.

Priestera Antona Juhņeviča lomā ir aktieris Varis Piņķis, čekas vecāko leitnantu Longinu Avdjukeviču spēlē aktieris Vilis Daudziņš, LTS(p)A štāba priekšnieku – Edgars Samītis, arhibīskapu Springoviču – Juris Bartkevičs, Vili Lāci – Edgars Pujāts, Jāni Klimkānu – Andris Bulis, skolotāju Vilcānu – Juris Jope, Jāņa Klimkāna tēvu – Rihards Rudāks.

Filmā ir iekļautas vairākas bruņotu sadursmju epizodes, kuras tika īstenotas ar vēsturisko rekonstrukciju kluba "Latviešu karavīrs" atbalstu.

Filmas "Segvārds Vientulis" pirmizrāde notiks 4. novembrī Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", bet no 7. novembra tās izrādīšanu sāks kinoteātri visā Latvijā.