Drukāt šo lapu
17.08.2014 14:35

Vecāki un bērni slaveno pīlēnu Timu mīl joprojām

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pīlēns Tims ir arī drosmīgs, un kuram tad negribas būt drošsirdīgam, bet ne katrreiz pietiek dūšas stāties pretī pāridarītājiem. Bet Timam dūša ir, un viņš to izdara – aizstāv savu mammu, māsas un brāļus. Un izrādās, ka tas pāridarītājs nemaz nav tik liels un varens. Pīlēns Tims ir arī drosmīgs, un kuram tad negribas būt drošsirdīgam, bet ne katrreiz pietiek dūšas stāties pretī pāridarītājiem. Bet Timam dūša ir, un viņš to izdara – aizstāv savu mammu, māsas un brāļus. Un izrādās, ka tas pāridarītājs nemaz nav tik liels un varens. Oļegs Zernovs

"Kad domājām par jaunas izrādes iestudēšanu mazuļiem no divu gadu vecuma, jautājām vecākiem, ko viņi gribētu, lai viņu bērniem parādām.

"Slavenais pīlēns Tims" bija viens no favorītiem. Turklāt ar vecāku piebildi: lūdzu, atstājiet visu tā, kā ir grāmatā, neko nemainiet un nemodernizējiet! Tā mēs arī darījām," stāsta Latvijas Leļļu teātra režisors Māris Koristins.

Slavenais pīlēns Tims nāk no visai parastas pīļu ģimenes, kas dzīvo visai ierastā mājdzīvnieku sabiedrībā ar savu ikdienu, paražām, tenkām un attiecībām. "Šī izrāde ir par laiku, kad bērns – vienalga, vai viņš ir pīļu, kaķu vai cilvēka bērns – sāk apzināt pasauli," stāsta režisors. "Viņam gribas zināt, kas ir aiz sētas, ko viņš jau ir izpētījis. Viņam pasaule šķiet ļoti interesanta. Un visi tie it kā nedarbi, ko viņš pastrādā, sanāk, labu gribot. No vienas puses, viņam patīk staigāt vienam, un tas sagādā viņa mammai Pīlei bezgalīgus kreņķus, bet, otras puses, – ja pīlēns neaizietu līdz tālajai upītei, viņš neizglābtu kaķēnu Melnīti, kuru saimnieks grib noslīcināt."

"Tims jau patīk ne tikai mazajiem skatītājiem," turpina Māris Koristins. "Viņš ir labs draugs, un kuram tad negribas draugu. Arī pieaugušie ilgojas pēc viena īsta drauga, uz kuru var paļauties. Pīlēns Tims ir arī drosmīgs, un kuram tad negribas būt drošsirdīgam, bet ne katrreiz pietiek dūšas stāties pretī pāridarītājiem. Bet Timam dūša ir, un viņš to izdara – aizstāv savu mammu, māsas un brāļus. Un izrādās, ka tas pāridarītājs nemaz nav tik liels un varens. Ar viņu var tikt galā arī pīlēns un kaķēns."

Luga iestudēta kā izrāde Lielajai zālei gan ar latviešu, gan ar krievu trupas aktieriem. Uz skatuves darbojas vairāk nekā 20 leļļu, kas veidotas pēc spieķu jeb trostu sistēmas. Tās, tāpat kā izrādes scenogrāfiju, veidojis mākslinieks Gedimins Kotello. Spraigo sižetu caurvij komponista Uģa Vītiņa dziesmas ar Dainas Strelēvicas vārdiem, radot gaišu, emocionālu un visnotaļ pozitīvu izrādi.